Správy

Hrádocká elektrotechnická škola spustila vlastnú solárnu elektráreň: Zdokonalili ju nápady študentov

Stredná odborná škola elektrotechnická (SOŠE) v Liptovskom Hrádku uviedla dnes oficiálne do riadnej prevádzky novovybudovanú solárnu elektráreň. Zariadenie s výkonom do 3 kWh bude zdrojom elektriny pre školské servery, ale predovšetkým bude slúžiť ako učebná pomôcka.

Ilustračný obrázok k článku Hrádocká elektrotechnická škola spustila vlastnú solárnu elektráreň: Zdokonalili ju nápady študentov
Zdroj: TASR

„Viac rokov sme sa snažili, aby sme niečo takéto mali a konečne sa nám to podarilo. Dôležitá bola výdatná pomoc viacerých okolitých firiem. Pracujú v nich mnohí naši úspešní absolventi, ktorí nám vyšli ochotne v ústrety,“ uviedol riaditeľ SOŠE Milan Daniš s tým, že celkové náklady dosiahli sumu 6000 eur.

Zároveň zdôraznil, že združením mimorozpočtových prostriedkov vrátane nadačného príspevku získali jedinečnú praktickú učebnú pomôcku. „Dvaja šikovní tretiaci skonštruovali sekundárne monitorovanie, aby sme mohli činnosť elektrárne kontrolovať prostredníctvom internetu kedykoľvek a odkiaľkoľvek,“ vysvetlil Daniš.

„Zobrali sme to ako výzvu využiť nadobudnuté vedomosti a zdokonaliť sa v tejto problematike. Verím, že nám to pomôže aj pri hľadaní zamestnania,“ dodal Jakub Gordoš, ktorý so spolužiakom Tomášom Kuraňkom postúpil so spomínaným projektom do celoštátneho finále súťaže o využívaní alternatívnych zdrojov Enersol SK.

Čítajte tiež:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM