Slávka Kellová Rôzne

Identifikujte svoju platbu Sociálnej poisťovni

Novela zákona o sociálnom poistení ustanovila pre odvádzateľov poistného ďalšiu povinnosť. Od 1. marca 2012 pri platení poistného na sociálne poistenie, je pod hrozbou pokuty nutné identifikovať platbu uvedením variabilného a špecifického symbolu.

Variabilný symbol je číslo fyzickej osoby a právnickej osoby, povinnej odvádzať poistné na sociálne poistenie (odvádzateľa poistného), ktoré prideľuje Sociálna poisťovňa.

„Sociálna poisťovňa od 1. marca 2012 písomne oznamuje odvádzateľom poistného ich variabilný symbol do ôsmich kalendárnych dní odo dňa doručenia prihlášky do registra zamestnávateľov alebo do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia,“ **uvádza Mária Vozárová, vedúca oddelenia poistného pobočky Sociálnej poisťovne v Liptovskom Mikuláši. **“Čo sa týka odvádzateľov poistného, registrovaných pred 1. marcom 2012, číslo pridelené Sociálnou poisťovňou odvádzateľovi poistného pri prihlásení do registra zamestnávateľov, alebo do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia, sa po 29. februári 2012 považuje za variabilný symbol a toto číslo budú používať pri platení poistného, pokút a penále ako variabilný symbol,“ dodáva Vozárová.

Špecifický symbol označuje obdobie, resp. rozhodnutie o predpísaní dlžnej sumy, ku ktorému patrí platba.

Pri platení poistného na sociálne poistenie nepredpísaného rozhodnutím Sociálnej poisťovne je špecifický symbol číselné označenie príslušného kalendárneho mesiaca a kalendárneho roka, za ktorý sa poistné na sociálne poistenie platí, v tvare MMRRRR (napr. apríl 2012 je v tvare 042012). V prípade ak odvádzateľ poistného uhrádza poistné trvalým príkazom je špecifický symbol v tvare 88. „Ak poistné so špecifickým symbolom 88 bude uhradené do 8. dňa kalendárneho mesiaca, bude platba pripísaná na obdobie predchádzajúceho mesiaca. Napríklad platba zaplatená od 9. apríla 2012 do 8. mája 2012 bude pripísaná na obdobie apríl 2012,“ hovorí ďalej Mária Vozárová. Pri platbách predpísaných rozhodnutím Sociálnej poisťovne, nájdete špecifický symbol uvedený vo výrokovej časti rozhodnutia o predpísaní dlžnej sumy.

Zamestnávateľ pri platení poistného z vymeriavacieho základu zamestnanca uvádza ako špecifický symbol číslo Výkazu poistného a príspevkov v štruktúre XX99RRRR, kde „XX“ predstavuje mesiac, v ktorom boli zúčtované príjmy, „99“ je predtlač a „RRRR“ je rok, v ktorom boli príjmy zúčtované. „Zamestnávateľ napríklad pri platbe poistného na sociálne poistenie z príjmov zúčtovaných v apríli 2012, vykázaných na tlačive Výkaz poistného a príspevkov, uvedie ako špecifický symbol číslo tohto výkazu 04992012,“ uvádza príklad Mária Vozárová. //„V prípade, ak odvádzateľ poistného pri platbe do Sociálnej poisťovne neuvedie variabilný symbol a špecifický symbol, spôsob zaevidovania a priradenia platby k obdobiu určí Sociálna poisťovňa. Upozorňujeme na skutočnosť, že za porušenie povinnosti identifikovať platbu poistného na sociálne poistenie, penále alebo pokuty a uviesť k nej variabilný a špecifický symbol, môže Sociálna poisťovňa uložiť odvádzateľovi poistného pokutu od 3,32 EUR maximálne do výšky 16 596,96 EUR. Pri ukladaní pokuty bude Sociálna poisťovňa zohľadňovať závažnosť porušenia tejto povinnosti,“ //uzatvára Vozárová.

Pri platbách Sociálna poisťovňa odporúča odvádzateľom poistného používať aj konštantný symbol, ktorý určuje účel platby. Používajú nasledovné konštantné symboly:

3118 poistné na sociálne poistenie zaplatené bezhotovostným prevodom 3119 poistné na sociálne poistenie zaplatené hotovostným stykom 3114 poistné na sociálne poistenie zaplatené na základe rozhodnutia 1118 pokuta, penále zaplatené bezhotovostným prevodom 1119 pokuta, penále zaplatené hotovostným stykom

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM