Tomáš Batiz Správy

Inovácia cintorína v Okoličnom: Modernizácia za desaťtisíce, čo pribudlo?

Cintorín v Okoličnom je o niečo modernejší. Inovácia tamojšieho svätého miesta sa stihla do príchodu sviatkov.

Ilustračný obrázok k článku Inovácia cintorína v Okoličnom: Modernizácia za desaťtisíce, čo pribudlo?
Zdroj: Dnes24.sk

Nové chodníky, oplotenie, osvetlenie a ozvučenie cintorína v Okoličnom je od štvrtka oficiálne pripravené na príchod veriacich. Posvätenie priestorov a hlavného kríža sa konalo za účasti vedenia mesta a Klubu dôchodcov, ktorí sa podieľali na jeho úpravách. Celkovú modernizáciu priestranstva v sume 80.000 eur zabezpečilo mesto Liptovský Mikuláš.

„Vymysleli sme to tak, aby do Sviatku všetkých svätých bolo všetko v dokonalom stave, čo sa nám, myslím, podarilo,“ uviedol riaditeľ Verejnoprospešných služieb (VPS) mesta Liptovský Mikuláš Dušan Grešo.

Práce sa začali v jarných mesiacoch a dokončené boli v polovici októbra. „Boli tu vybudované chodníky a oplotenie, pridali sme aj lavičky,“ vysvetlil Grešo. Vzniklo aj zastrešené kontajnerové miesto na odpad, ktorý sa pravidelne odváža. „Ani vodu už viac ľudia nebudú musieť nosiť z neďalekej Smrečianky,“ ozrejmil. Mesto totiž na cintoríne dalo vyvŕtať studňu. Pribudla aj technická miestnosť na ovládanie ozvučenia a osvetlenia celého priestranstva. „Sú tiež urobené rozvody elektrickej energie po celom cintoríne, čiže kamenárske firmy, ktoré sem chodia opravovať a obnovovať hroby, už viac nebudú mať problémy s elektrinou,“ povedal Grešo.

„Projekt tohto cintorína je otvorený, počítame s tým, že ho bude treba rozšíriť, čiže v okolí budeme musieť v budúcnosti usporiadať pozemky,“ informoval zástupca primátora mesta Liptovský Mikuláš Ján Bonko. Pre cintorín v budúcnosti plánujú ochranu vo forme kamerového systému. „Pre tento systém musíme urobiť ešte nejaké vegetačné úpravy, čo sa týka stromov, aby neprekážali v prístupe kamier,“ uviedol Bonko.

Podľa slov riaditeľa VPS má mesto zámer takto pokračovať na všetkých 13 cintorínoch v Liptovskom Mikuláši. „Občania majú ešte záujem o také veci, ako sú napríklad stojany na bicykle a podobné drobnosti, ale to všetko už bude riešené budúci rok,“ uzavrel.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM