Slávka Kellová Rôzne

Jahňatá z Liptova smerujú do západnej Európy

V Liptove vykupovali jahňatá pre veľkonočné trhy v západnej Európe, predovšetkým pre Taliansko.

V tomto roku máme pripravených sedemsto jahniat s priemernou hmotnosťou trinásť kilogramov. . Budeme ich expedovať na bitúnok v Sabinove, odkiaľ poputujú na taliansky trh. Kým v minulom roku boli výkupné ceny 2,1 až 2,2 eura za kilogram živej hmotnosti, v súčasnosti sa nakupujú za 2,5 eura za kilogram,“ uviedla Anna Kováčiková z družstva v Liptovských Revúcach. Zvýšenie ceny je podľa Kováčikovej odozvou na zníženie počtu jahniat v iných štátoch eurozóny.

Štefan Črep z podielnického družstva v Liptovskej Lúžnej konštatoval, že z približne tisíc kusov dochovaných jahniat smeruje časť aj na zahraničné trhy. „Do Českej republiky pôjde niekoľko desiatok kusov a na taliansky trh približne 250 kusov. Už aj na Slovensku sa naučili ľudia jahňacinu jesť, takže s potešením hovorím, že veľkú časť chovu umiestnime na domácom trhu,“ podotkol.

Jahňatá určené na predaj sú rozdelené do troch tried podľa váhy. „Od tried sa odvíjajú aj výkupné ceny. Jahňatá pre zahraničné trhy musia mať kvalitnú svalovinu. Na vývoz idú šesť až osemtýždňové jahňatá. Chov sa neveľmi oplatí, pretože jahňacina na pultoch predajní je veľmi drahá, kilo čistého mäsa stojí aj 20 eur a mnoho ľudí si ho nemôže dovoliť. Napríklad, z dvanásťkilo­gramového jahňaťa je približne polovica odpad a zvýšenie ceny spôsobuje aj množstvo medzičlánkov medzi chovateľom a predajcom,“ dodal Črep.

zdroj, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM