Pavol Tomčík Šport

Ján Matejka z Trsteného: Jeho meno je pojem v motorkárskom športe

Na motorke Suzuki GSXR 1000 vyhral všade, kde sa len dalo. Ján Matejka je skromný Lipták a mrzí ho, že doma nemá nasledovníkov.

Ilustračný obrázok k článku Ján Matejka z Trsteného: Jeho meno je pojem v motorkárskom športe
Zdroj: Dnes24.sk

Ján Matejka z Trsteného v okrese Liptovský Mikuláš sa venuje športu, ktorý nie je v našich zemepisných šírkach moc známy. Tento skromný pretekár lincencie SMF, čo je Slovenská motocyklová federácia preteká na motorke SUZUKI GSXR 1000 r.v. 2006 v kategórii do 1050 m3. Motocyklový šport má viacero odvetví. Ján Matejka hovorí, že jeho odvetvie je vlastne normálna súžaž organizovaná SMF, alebo SAMŠ, čo je Slovenská Asociácia motoristického šprintu. Je to pretek s pevným štartom na ¼ míle, alebo na 1/8 míle, čo záleží od dĺžky plochy, na ktorej sa preteká. Pretekár tu musí dosiahnuť čo najrýchlejší čas, ale organizátor môže vypísať aj pretek o najabsolútnej­šieho víťaza a to buď podľa rýchlosti, alebo podľa času. SMF je súťaž o Majstra Slovenska a SAMŠ o majstra v zrýchlení.

Ján Matejka má 42 rokov a tomuto športu sa venuje iba 5 rokov. Náhodne ho vtedy oslovil kamarát Štefan Kubáň z Beňadikovej a jeho to tak chytilo, že sa svojej motorky doteraz nevzdal. Štefan už medzitým dávno skončil a tak by prijal nejakého kamaráta, s ktorým by mohol nielen trénovať, ale aj chodiť po pretekoch. Ján Matejka hovorí, že jeho motorka je stará šunka, ale napriek tomu mu prináša víťazstvo za víťazstvom. Tento šport si vyžaduje pretekára, ktorý má čo najnižšiu hmotnosť a tu má práve on najväčší nedostatok. Na ¼ míle (402 metrov) sa dosahuje rýchlosť okolo 240–250km/h a čas okolo 10 sekúnd z pevného štartu. Na 1/8 míle (201 metrov) sa dosahuje rýchlosť okolo 200-km/h a čas okolo 6,4sekundy z pevného štartu a to je už poriadna rýchlosť. Zaujímavosťov tejto súťaže je aj to, že tu nepretekajú len motorky, ale aj autá, všetci vo svojich kubatúrach. Pri svojom veku už nemieni meniť, ale rád by svoje skúsenosti odovzdal niekomu mladšiemu. Ján Matejka má vo svojej vitríne už asi 60 pohárov a medajlí z rôznych podujatí, k tomu treba pripočítať ďalších asi 25 ocenení. Sám hovorí, že už získal všetko čo sa dalo a teraz už iba obhajuje svoje prvenstvá. V susednom Česku je zatiaľ na druhom mieste o majstra Česka, ale pevne verí, že sa mu to podarí. Nedalo sa mu zúčastňovať všetkých pretekov a preto mu chýbajú body, ale pevne verí, že zvíťazí aj u našich susedov. V okrese Liptovský Mikuláš sa tieto preteky neporiadajú, pretože prenájom letiska je neskutočne drahý. Majitelia plôch pýtajú až 500€ na deň a to je neúnosné, pretože Ján Matejka nemá žiadneho sponzora. Aj motorku si pripravuje sám.

Ján Matejka: „Ostatný pretek som absolvoval na letisku pri obci Jasenov v okrese Sobrance. Dosiahol som najlepší čas v celom závode zo všetkých pretekárov bez rozdielu kubatúry, k tomu som vyhral aj svoju kubatúru do 1000 cm3. Na preteky chodím väčšinou sám, motorku si vozím v aute na to uspôsobenom. Ročne absolvujem okolo 20–25 pretekov na Slovensku, v Česku a v Maďarsku. Najbližšie ma čaká pretek práve v maďarskej v Kiskunlacháze a v Komoči pri Nových Zámkoch. Budúci víkend sa zúčastním v Česku jedného neoficiálneho preteku, ale idem tam aj preto, že je to moja srdcovka. V minulej sezóne som tam skončil na 1. mieste a stal som sa aj absulútnym víťazom pretekov v konkurenciii asi štyroch stoviek preetekárov. Na záver by som len vyslovil prianie, že ak by sa našiel niekto z Liptova, kto by mal záujem o tento druh športu, rád mu pomôžem a budem sa snažiť o to, aby sa aj na Liptove takéto preteky poriadali.“

Autor: Pavol Tomčík st.
Foto: archív Ján Matejka

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM