Rôzne

Jasná je na MSJ v alpských disciplínach pripravená: Zatiaľ sa prihlásilo 32 krajín

Organizačný výbor Majstrovstiev sveta juniorov (MSJ) v alpských disciplínach dnes v Jasnej predstavil realizačnú fázu projektu MSJ. Lyžiarske stredisko v Nízkych Tatrách v spolupráci so Slovenskou lyžiarskou asociáciou (SLA) bude od 26. februára do 6. marca hostiť pretekárov z takmer 40 krajín.

Ilustračný obrázok k článku Jasná je na MSJ v alpských disciplínach pripravená: Zatiaľ sa prihlásilo 32 krajín
Zdroj: TASR

„Technické disciplíny budú na tratiach číslo 7 a rýchlostné na zjazdovke FIS. Denne bude na tratiach pracovať 200 ľudí, ktorých je potrebné zaškoliť a mentálne pripraviť. Už 18. februára príde do Jasnej prvý kamión s materiálom a odvtedy sa na kopci naplno pracuje,“ komentovala prípravy šéfka pretekovej komisie OV MSJ Jana Palovičová.

„Môžem zodpovedne prehlásiť, že to gro, teda sneh, má Jasná dostatok. Na pretekových tratiach FIS, zjazd a super G, slalom, na jeden paralelný a kombinačný obrat sa vysnežilo 230 tisíc kubíkov snehu. Trate sa budú preparovať, hlavne trate na slalomy a tímové preteky, t.j. bude sa do nich vstrekovať voda, aby bol ten povrch tvrdší. Aby zodpovedala zjazdovka FIS parametrom, rozširovala sa a vylepšovala pred niekoľkými rokmi. Na jar a na jeseň boli na ňu nainštalované stacionárne siete A, ktoré garantujú väčšiu bezpečnosť lyžiarov,“ doplnil vedúci lyžiarskych tratí Martin Kupčo.

Očakáva sa takmer 600 účastníkov

Jasná sa pripravuje na nápor turistov, aj na plný chod strediska počas pretekov, ktoré podporí posilnená kyvadlová doprava. „Počas MSJ tu bude možné stretnúť mnohých významných športovcov a verím, že to neodradí ľudí prísť do Jasnej lyžovať alebo povzbudzovať. Už teraz máme prihlásených 32 krajín, počítame so 40 krajinami. Nahlásených je do 600 účastníkov aj s organizačnými tímami,“ uviedla Janka Gantnerová, prezidentka SLA a predsedníčka OV MSJ Janka Gantnerová.

MSJ Jasná 2014 je zároveň 75. ročníkom Veľkej ceny Demänovských jaskýň. Pretekať sa bude vo všetkých alpských disciplínach ako slalom, super G, obrovský slalom, zjazd, tímová súťaž a superkombinácia. V Jasnej sa už v minulosti uskutočnili významné podujatia ako Svetový pohár, Európsky pohár, Svetová zimná univerziáda a Majstrovstvá Európy juniorov.

Foto: ilustračné, tasr

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM