Aktualizované Správy

Jedinečné video z Liptovského Sv. Mikuláša: Svetlo sveta uzreli zabudnuté zábery spred 70 rokov

Ešte donedávna len málokto vedel, že v čase, keď oslobodzovacie vojská prechádzali 4. apríla 1945 cez Liptovský Sv. Mikuláš, mal niekto zapnutú kameru. Známe boli iba fotografie vojakov, ktorí pochodujú po Hodžovej ulici popri tamojšom gymnáziu.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečné video z Liptovského Sv. Mikuláša: Svetlo sveta uzreli zabudnuté zábery spred 70 rokov
Zdroj: Dnes24.sk

Portálu Mikuláš24 je cťou, že môže ako prvé médium tieto zábery zverejniť. Video pochodujúcich vojakov urobil legendárny štábny kapitán Martin Kučera. Až donedávna bol rozšírený názor, že je autorom „iba“ fotografií zo 4. apríla 1945. Dnes už vieme, že vznikli práve zo záberov urobených na 35 mm film. „Roztrhaný som ho kúpil pred asi dvomi rokmi sporostredkovane od súkromného zberateľa a dal ho zdigitalizovať. Fotografie, ktoré poznáme, boli urobené ešte za komunistov, ale na film sa akosi zabudlo. Po spracovaní roztrhaných kúskov vzniklo asi jeden a pol minútové video,“ povedal vojenský nadšenec Roman Moravec, ktorý je tak jediným majiteľom historického klenotu. „Má pre mňa obrovskú hodnotu, pretože počas oslobodzovacích bojov velil v Liptove aj dedov bratranec,“ dodal R. Moravec.

Na záberoch sú vojaci 4. Československej samostatnej brigády v ZSSR, ktorej kapitán Kučera velil. Vojaci sa po oslobodení mesta ráno o šiestej nakrátko sústredili na dnešnej ulici M. M. Hodžu pri gymnáziu a odtiaľ sa presunuli z mesta smerom na Ružomberok. Medzi vojakmi protitankovej batérie 3. čs. samostatnej brigády bol aj vtedy len 22-ročný, dnes brigádny generál Ján Iľanovský z Liptovského Mikuláša.

Poznámka: Video je spracované ako pozvánka na celodenné sobotnajšie podujatie k 70. výročiu oslobodenia mesta. Redakcia pracuje na získaní originálneho videa.

Video: Roman Moravec

4. apríl 1945: Vojaci 4. Československej samostatnej brigády v ZSSR pochodujú pr
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM