Slávka Kellová Kultúra

Jedinečný festival hudby a filmu začína už dnes

Borová Sihoť pri Liptovskom Hrádku ožije na dva dni festivalom hudby a filmu. Rezervujte si čas na piatok a sobotu 4. augusta.

Okrúhly druhý ročník festivalu pokračuje v tom najlahodnejšom, čím vlani úspešne začal. Ako predjedlo sa v piatok 3. augusta o 20. hodine začne podávať kolekcia horských a cestovateľských filmov. Filmár Milan Barney Ohurniak z Iľanova uvedie svoj festivalovo úspešný a oceňovaný polhodinový dokument z vyše dvadsaťdňovej expedície po Afrike Exotika ako ju nepoznáme a štyri kratšie offroad movie zo zaujímavých kútov Európy, Balkánu i slovenských teritórií medveďov. Rasťo Hatiar z L. Mikuláša divákov obrazom vyvedie na vysoké štíty hôr a zasnežené hrebene, ponúkajúc okrem horolezeckej odvahy aj adrenalínové napätie.

Príťažlivosť KongenFestu nie je len v ponuke hudobných koncertov a filmov. Festivalové miesto sa nachádza na neveľkej lúčine, okolo ktorej je možnosť ubytovať sa v chatkách alebo pod stanom, do hotela s výbornou reštauráciou a vynikajúcim hygienickým servisom je to pár krokov. Areál je plný statných smrekov a voňavých borovíc, neďaleko tečie Váh a nad ním sa strmo vzpínajú prvé svahy kopcov Nízkych Tatier. Zhora žiari vysoké hviezdne nebo (ak neprší), zdola priestor osvetľujú vatry a ohníky stanujúcich, kempujúcich. Hudba sa mieša so sviežim vzduchom a s vôňami na otvorených ohňoch opekaných lahôdok. Festival, ktorý založil Martin Kongen Kráľ z Iľanova, je práve vďaka prírodnej atmosfére v priestoroch šíreho Slovenska jediný a jedinečný.

Hlavné menu s dezertom sa začne servírovať v sobotu 4. augusta o 12. hodine. Tvorí ho dvanásť rôznorodých, ale lahodných chodov: Sound Check z L. Mikuláša zahrá na úvod, po ňom nastúpi Sound Hazard (LM) s liptovským grunge, Quarreling Men (LM) s nu metalom, Keen Sample (LM) odpáli hard rock, ktorý priplaší Susedovie kury (LM), sľubujúce ťažko špecifikovaný hudobný štýl – vraj: kto nepočul, ten nepochopí, a kto počul, tiež nepochopí. Iná vlna z B. Bystrice produkuje ľehké elektro-funky reggae, Joyride z Nového Mesta nad Váhom zas alternatívny rock and roll. The Difference (LM) zaznie jazzom a nastúpi Barbarossa (LM) s neopísateľnou kompozíciou hutného rocku, prelievaného ostrým nálevom z punku, funky i bluesu, v ktorom budeme s radosťou očakávať zvukové stopy Deep Purple na počesť Jona Lorda. Swan Bride zo Žiliny a Diego z hlavného mesta predvedú mierovú konfrontáciu indie rocku a na záver všetci dostanú zvukovú i vizuálnu sladkosť – košický Puding pani Elvisovej.

Martin Droppa

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM