Slávka Kellová Kultúra

Jozef - Joe Klamar: Ďalšie meno významného rodáka

Výstava Pohyblivý svet slovenského rodáka Joa Klamara je sprístupnená v Mirbachovom paláci Galérie mesta Bratislavy, kde potrvá do 24. februára 2013. Fotograf sa v roku 1965 narodil v Liptovskom Mikuláši.

Ilustračný obrázok k článku Jozef - Joe Klamar: Ďalšie meno významného rodáka
Foto: Slávka Kellová

„Svetové médiá skloňujú jeho meno vo všetkých pádoch a jeho fotografie nešetria superlatívmi. V Liptove sa rodia výborní fotografi. Po Martinovi Martinčekovi, ktorý sa ešte za života stal legendou, prevzal štafetu jeho obdivovateľ Joe Klamar. Priniesol veľký svet na malé Slovensko,“ povedal na utorkovej vernisáži kurátor výstavy Marián Pauer.

Podľa neho je Klamar jeden z najkreatívnejších autorov súčasnej agentúrnej fotografie, ktorý svojimi zábermi ukazuje svet úplne inými očami. Dokáže s obdivuhodnou ľahkosťou zakomponovať do plochy obrazu komorné príbehy rovnako ako veľké scény. Tvorí fotografické eseje a jeho obrazové príbehy nie sú prvoplánové, zväčša sa odohrávajú v niekoľkých rovinách. Imponujú citom pre pohyb a výtvarnú skratku. „Klamarov fotografický rukopis je osobitý a neopakovateľný,“ hodnotí jeho tvorbu Pauer.

Fotograf potvrdil, že je to jeho slovenská výstavná premiéra a reprezentatívny výber z tvorby prevažne z ostatných piatich rokov. Ako bývalý športovec rád fotí túto tematiku. Potvrdzujú to momentky z tenisu, boxu, plávania, kulturistiky, futbalu či surfujúceho psa v Kalifornii. Nevšedný je pohľad z vtáčej perspektívy na nórskeho skokana na lyžiach Andersa Jacobsena, pod ktorým je masa divákov. Alebo fotografia stoviek bubeníkov na otvorení olympiády v Číne 2008.

Šírku Klamarových aktivít prezrádzajú zábery po zemetrasení na Srí Lanke, z návštevy pápeža Benedikta XVI. v koncentračnom tábore v Osvienčime, ako bosnianski moslimovia hľadajú príbuzných medzi pozostatkami zavraždených v Srebrenici i fotografie známych umelcov.

„Po preradení zo strednej Európy do USA sa pre mňa práca veľmi zmenila. Fotiť hviezdy na červenom koberci, kde sa vedľa seba tlačíme desiatky či stovky fotografov, je obmedzujúcejšie ako pri športe,“ prezradil Klamar. Rodák spod Tatier je trinástym Slovákom, ktorého diela sú predstavené verejnosti v rámci projektu Henkel Slovensko Slovensku. Ním spoločnosť Henkel Slovensko prispieva k podpore slovenskej kultúry a povedomí o nej medzi ľuďmi. Každoročne predstavuje osobnosti z oblasti umenia, ktoré sa stali pojmom v medzinárodnom meradle a majú svoje korene na Slovensku. Prvýkrát bude výstava z tohto projektu putovná. Od 7. marca do 25. mája 2013 si ju pozrú návštevníci v liptovskomi­kulášskej Galérii Petra Michala Bohúňa.

Jozef Klamar po krátkom pôsobení v Československej televízii emigroval do Kanady (1987), kde po neľahkom začiatku vyštudoval fotografiu a prispieval do novín. Neskôr spolupracoval s agentúrou Canadian Press a denníkom WinnipegSun. Po návrate na Slovensko (1993) bol fotoreportérom TASR, potom pracoval pre agentúru Reuters a napokon sa stal stredoeurópskym šéffotografom Agence France Presse (AFP). V januári 2012 sa vrátil do USA, kde pracuje v agentúre AFP so sídlom v Los Angeles. V USA získal v rokoch 2006 a 2008 ceny v celosvetovej súťaži Fotografia roka. Prezident ČR Václav Klaus mu odovzdal hlavnú cenu za Fotografiu roka na Czech Press Photo (2009). V tejto súťaži získal od roku 2005 osemnásť ocenení. V novej súťaži Slovak Press Photo 2012 sa umiestnil dvakrát na druhom mieste.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM