Slávka Kellová Kultúra

K oslavám sa pripoja aj mikulášski matičiari

Matica slovenská sa pripravuje na najvýznamnejšiu udalosť tohto roka – oslavy 150. výročia prijatia Memoranda národa slovenského. Za účasti predstaviteľov vlády by sa mali uskutočniť začiatkom júna v Martine.

Ako informoval predseda MS Marián Tkáč, okrem verejného zhromaždenia občanov si uctia pamiatku „mužov memoranda“ kladením vencov k ich hrobom na národnom cintoríne. V kostoloch sa odslúžia ekumenické bohoslužby a oslavy bude sprevádzať aj kultúrny program. MS pripravuje tiež konferenciu na tému memoranda, putovnú výstavu aj dramatické pásmo nacvičené matičiarmi z Liptovského Mikuláša.

„Nepodarí sa nám v tomto roku v širšom rozsahu zapojiť do akcie školy,“ s ľútosťou konštatoval šéf MS. Verí však, že už budúci rok sa národné dni budú datovať na začiatok júna a skončia sa 5. júla. „Tento mesiac by bol mesiacom intenzívnejšieho pripomínania si významných udalostí, ktoré možno rámcovať dátumami 6.-7. jún, kedy bolo prijaté memorandum a 5. júl, na sviatok sv. Cyrila a Metoda a zároveň Dňa zahraničných Slovákov,“ plánuje predseda matice.

V tomto období vidí priestor na to, aby sa s históriou národa oboznamovali najmä mladšie generácie. Vtedy by mali vyvrcholiť aj rôzne súťaže pre žiakov základných, stredných a vysokých škôl. Spomenul prípravu súťaže o najlepšiu esej medzi vysokoškolákmi na tému Je na začiatku 21. storočia aktuálna myšlienka zakladateľov MS z roku 1863, uvedená v jej stanovách, že MS je jednotou milovníkov národa a života slovenského?. Sám predseda je zvedavý, ako budú mladí ľudia na otázku reagovať.

Smelé plány prezentoval aj v súvislosti s rekonštrukciou budovy MS v Martine, ktorá by mala byť súčasťou väčšieho projektu prestavby celého námestia s blízkym Evanjelickým kostolom a sídlom bývalej Neografie, kde matičiari zamýšľajú vybudovať priestor pre spoločenské podujatia. Tkáč by si vedel predstaviť, že by sa súčasťou námestia stali sochy významných slovenských dejateľov v životnej veľkosti. „Na stoličke bude napríklad sedieť Škultéty, fajčiť bude Cíger Hronský. Bola by to určitá zvláštnosť, takéto panoptikum by nebolo nikde len v Martine,“ nadchýna sa myšlienkou predseda MS.

Matičiari sa snažia aktívne zapájať aj do akcií v Bratislave. Podieľať sa budú koncom októbra na oslavách 200. výročia narodenia skladateľa Franza Liszta. Na stretnutí s primátorom mesta sa dohodli, že magistrát bude hľadať vhodný priestor v historickej časti Bratislavy, ktorý by mohol pomenovať námestím alebo ulicou F. Liszta. „Ukazuje sa, že jedným z možných riešení je skrátenie Michalskej a Sedlárskej ulice a pred vchodom do podjazdu v mieste, kde koncertoval, bude námestie Franza Liszta,“ uzavrel Tkáč.

zdroj: TASR foto: MS

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM