Slávka Kellová Iné športy

Kaliská druhýkrát odchádza trénovať do teplej Austrálie

Dvojnásobná olympijská víťazka vo vodnom slalome Elena Kaliská odchádza v stredu 9. februára do Austrálie. V areáli v Penrithe, kde sa v roku 2000 bojovalo o olympijské pocty v rámci Hier XXVII. olympiády v Sydney, sa bude pripravovať na novú sezónu.

Skúsená 39-ročná vodáčka meria cestu na opačný koniec zemegule počas tejto zimy už po druhý raz. Najskôr tam bola štyri týždne na prelome októbra a novembra minulého roka. Vlaňajšiu sezónu totiž musela predčasne ukončiť pre zranenie ľavej ruky už v polovici augusta pár dní pred majstrovstvami Európy, ktoré sa uskutočnili v Čunove. „Chcela som na jeseň opäť ísť na vodu, potrebovala som však teplo. Všetko mi to tam perfektne vyšlo. Takisto som si tam výborne psychicky oddýchla po tom napätí po zranení,“ zaspomínala si na situáciu spred troch mesiacov Elena Kaliská a hneď pokračovala: „Teraz mám cestovanie o niečo jednoduchšie. Nechala som si tam loď a časť výstroja, o to mám teraz menej batožiny.“

December a január venovala kondičnej príprave „Jej základom boli bežky, naposledy som sa v sobotu vrátila zo Štrbského Plesa. Okrem toho samozrejme posilňovňa, loptové hry v telocvični, krosové behy… Bolo toho veľa, ale bolo to pestré. Myslím si, že som dobre pripravená a môžem ísť na vodu,“ pokračovala v rozhovore pre SITA jedna z najúspešnejších vodných slalomárok svetovej histórie.

Z minuloročných bojov o európske a svetové tituly ju vyradila únavová zlomenina ruky. To, či je to už úplne v poriadku, zistí až pri ťažkých tréningoch na vode. „Zatiaľ to drží. Uvidíme, čo to spraví pri plnom zaťažení. Nebudem predbiehať, nechám to na pocity, aké budem mať pri jazdení na vode,“ diplomaticky odpovedala Elena Kaliská na otázku o svojom zdravotnom stave.

Okrem dvojfázovej prípravy na vode chce do svojich tréningov zaradiť aj ďalšie športové aktivity "Určite to budú kolieskové korčule, posilňovňa, behy, tenis, plávanie… Veľa voľného času nebudem mať. Predpokladám, že ráno a popoludní budem po minimálne hodine na vode, či už na tichej alebo divokej. Teším sa na teplo,“ naznačila rodáčka zo Zvolena svoj denný program v Austrálii.

Počas sústredenia chce v penrithskom kanáli štartovať aj na národnom otvorenom šampionáte Ten je na programe už počas budúceho víkendu (19. – 20. februára). „Je jasné, že ešte nebudem dostatočne rozjazdená. Ale aspoň mi to dá obraz o tom, kde sa v príprave nachádzam v porovnaní so súperkami. Chcem sa dokonale pripraviť na sezónu. Tá nadchádzajúca sezóna bude veľmi náročná a mimoriadne dôležitá. Aj preto sa budem v Austrálii pripravovať až do konca marca,“ zakončila pred odchodom k „protinožcom“ Elena Kaliská. Spiatočnú letenku do Európy má na 30. marca.

zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM