Michal Paška Vodný slalom

Kaliská s víťazstvom v pretekoch Svetového pohára

Finálovými pretekmi kajakárok a deblistov vyvrcholil v pražskej Troji celý štvorkolový seriál Svetového pohára slalomárov na divokej vode a Slováci opäť zažiarili.

Naplno zabrala medzi kajakárkami víťazná Elena Kaliská. Dvojnásobná olympijská víťazka s čistou jazdou opäť potvrdila, že patrí neustále medzi absolútnu svetovú špičku. Najbližšie sa k nej časom prepracovala druhá Jana Dukátová, ktorá zažila inú radosť, z celkového prvenstva v seriáli SP.

Už pred samotným finále bolo jasné, že z celkového prvenstva v SP sa potešia slovenskí reprezentanti. Jana Dukátová si postupom do finále definitívne zabezpečila tretíkrát v kariére trofejný ‚glóbus‘ a ešte skôr, už postupom do semifinále aj bratia Pavol a Peter Hochschornerovci. Trojnásobní olympijskí víťazi síce zažili v semifinále smolu, vynechali bránku a do finále nepostúpili, no v tejto sezóne nazbierali v pretekoch SP najviac bodov a oprávnene si pripísali vo svojej historickej bilancii 10-te pohárové prvenstvo.

Jana Dukátová vo finále zrýchlila a dosiahla by aj pozoruhodný čas, keby sa nedotkla 10. bránky a nepripísala si dve trestné sekundy. Jej meno dlho svietilo v priebežnom poradí na čele, až kým sa pred ňu s čistou jazdou nedostala jej najväčšia domáca konkurentka Elena Kaliská. Pre konečné poradie SP bola dôležitá jazda Rakúšanky Kühnleovej, ktoré stroskotala až na troch bránkach a vytvorila priestor pre Danu Mannovú vo vzájomnom súboji o konečnú 2. priečku v SP. Dana Mannová-Beňušová na výborné semifinále nenadviazala hlavne preto, že na 16. bránke ju dve trestné sekundy odsunuli na 6. miesto. Nemka Bärová s dotykom na 16. bránke sa pripravila o víťazstvo, čo znamenalo, že Elena Kaliská po dlhom čase v SP triumfovala, 14-krát v kariére, predtým sa z víťazstva radovala pred dvoma rokmi v Čunove.

„Keď som dopádlovala, už som len sledovala tri súperky, ktoré štartovali za mnou," povedala v cieli Kaliská. „Jazda bola dobrá, nikto ma nepredstihol a po dlhšom čase som sa mohla radovať z pohárového víťazstva. Momentálne sa mi darí, aj keď som sa do sezóny pomalšie rozbiehala. Pred majstrovstvami sveta v Čunove sa ešte sústredím na to, čo na mňa nepochybne čaká – veľký psychický tlak na domácej vode.“

V semifinále kajakárok obstálo kompletné slovenské trio, s 2. Mannovou (104,17), 4. Elenou Kaliskou ((105,07) a 9. Janou Dukátovou (107,54/2). Prekvapením bolo, že do finále nepostúpila ani jedna česká loď, s najlepšou až na 15. mieste dvojnásopbnou olympijskou víťazkou Štěpánkou Hilgertovou, ktorú šesť trestných sekúnd pripravilo o finále.

Medzi deblistami sa slovenským zástupcom v semifinále darilo menej, so 6. miestom Škantárovcov (104,70/2), s nepostupujúcimi 13. Kučerom – Bátikom (108,26) a 20. Hochschor­nerovcami (168,02/52), ktorí vynechali 16. bránku. Vo finále si Škantárovci spomalili nádejný čas na 6. a 13. bránke a obsadili šieste miesto. ** Finálové výsledky** **K1 ženy: **1. Elena Kaliská 105,59 (0), 2. Jana Dukátová (obe SR) 106,04 (2), 3. Marta Charitonová (Rus.) 106,71 (0), …6. Dana Mannová 107,26 (2). **C2: **1. Taljat – Božič (Slovin.) 100,86 (0), 2. Koplík – Vrzáň (ČR) 102,99 (0), 3. Florence – Hounslow (V. Brit.) 103,34 (0), …6. Ladislav a Peter Škantárovci (SR) 107,32 (4), …v semifinále 13. Tomáš Kučera – Ján Bátik 108,26 (0), 20. Pavol a Peter Hochschornerovci 168,02 (52).

zdroj: TASR foto: archív

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM