Slávka Kellová Rôzne

Kam na vysokú školu

V Liptovskom Mikuláši v súčasnosti pôsobia 3 vysoké školy rôzneho zamerania. Tým, ktorí uvažujú o štúdiu na vysokej škole a nechcú cestovať príliš ďaleko prinášame základné informácie o možnostiach štúdia a podmienkach prijatia. Čas na odoslanie prih

Ak je niekomu blízka armáda a má ukončenú civilnú strednú školu s maturitou môže sa stať profesionálnym vojakom v štátnej prípravnej službe. Túto možnosť ponúka Akadémia ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v mestskej časti Demänová v Liptovskom Mikuláši. Prihlášku je možné zaslať bezplatne do 28. februára 2011. Akadémia v akademickom roku 2011/2012 otvára nasledovné študijné programy:

– manažment vojenskej organizácie
- elektronické systémy
- zbraňové systémy, zbrane a ich časti
- počítačové systémy, siete a služby

Výberové konanie na Akadémiu ozbrojených síl pozostáva zo psychodiagnos­tického vyšetrenia, lekárskej prehliadky a preskúšania telesnej zdatnosti, ktorá sa bude konať v rozmedzí mesiacov február – apríl 2011. V druhej etape záujemcov preskúšajú písomným testom z matematiky a anglického jazyka v termíne 14. – 16. júna 2011. Absolventi sa môžu uplatniť v zariadeniach a útvaroch Ozbrojených síl Slovenskej republiky. V minulom roku sa na Akadémiu ozbrojených síl hlásilo okolo 900 uchádzačov. Záujem je vysoký o všetky študijné programy.

Do 24. apríla 2011 sa môžu uchádzači o vysokoškolské štúdium hlásiť na Elektrotechnickú fakultu Žilinskej univerzity v Liptovskom Mikuláši. Poplatok za prijímacie konanie sa pohybuje vo výške 20 eur. Záujemcovia sa môžu hlásiť na jediný študijný program digitálne technológie, kde poslucháči získajú všeobecné vedomosti z oblasti digitálnych technológií, elektroniky, komunikačných systémov, sietí a služieb alebo prenosových médií, na ktoré nadviažu praktické znalosti z oblasti digitálnych technológií, najmä spracovania informácií, prenosových a spojovacích systémov. Okrem toho získajú základné právne, ekonomické a manažérske vedomosti. Absolventi sa uplatnie ako technici, technológovia alebo manažéri tímov technikov, správcovia digitálnych zariadení a systémov. Tento odbor fakulta otvorila už v minulom akademickom roku, do ktorého nastúpilo 86 študentov.

Záujemcovia o akreditované bakalárske a inžinierske študijné odbory na Bankovnom institute vysoká škola v Liptovskom Mikuláši môžu posielať prihlášky do 31. mája 2011. Adminis­tratívny poplatok za podanie a spracovanie prihlášky poštou je 20 euro. V prípade podania prihlášky elektronickou formou zaplatíte 15 euro. Ak záujemcovia o štúdium pošlú prihlášku do 28. februára a využijú kampaň, ktorá začína od 27. januára Dňom otvorených dverí, môžu získať zľavu až 100 euro zo školného za prvý akademický rok. Viac informácií nájdu uchádzači na stránke www.bivs.sk.

V akademickom roku 2011/2012 bude Konzultačné stredisko BIVŠ v Liptovskom Mikuláši prijímať uchádzačov do štyroch bakalárskych a dvoch inžinierskych študijných odborov. Vo všetkých odboroch je možné študovať prezenčnou (dennou), alebo kombinovanou (externou) formou.

BAKALÁRSKE ODBORY:

  • Bankový manažment
  • Informačné technológie
  • Oceňovanie majetku
  • Právna administratíva v podnikateľskej sfére

INŽINIERSKE ODBORY:

  • Financie
  • Informačné technológie a manažment.

V akademickom roku 2011/2012 prináša BIVŠ na slovenský trh aj čerstvú študijnú novinku. Je ňou dvojročné prípravné štúdium v odbore Business management so špecializáciou Cestovný ruch, hotelierstvo a eventy. Toto dvojročné prípravné štúdium bude otvorené formou blokových vzdelávacích cyklov. Po jeho absolvovaní získajú študenti osvedčenie Ministerstva školstva SR a zároveň môžu postúpiť do tretieho ročníka bakalárskeho študijného odboru Business management so špecializáciou Cestovný ruch, hotelierstvo a eventy na prestížnu nemeckú štátnu vysokú školu Hochschule Mittweida. Tu ukončia štúdium obhájením bakalárskej práce v anglickom alebo nemeckom jazyku a zložením štátnych záverečných skúšok taktiež v angličtine alebo v nemčine. Po ukončení tretieho ročníka získajú akademický titul Bachelor of Arts (B.A.), čo je ekvivalent nášho bakalára. V minulom roku sa na Bankovní institut v Liptovskom Mikuláši hlásilo približne 1 500 budúcich vysokoškolákov. Dnes ich tu študuje asi 600.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM