Tlačové správy

Kandidát Rudolf Pado: Aktivačné práce = formálne výkazníctvo a kontrolný alibizmus

Rudolf Pado, kandidát na primátora mesta Liptovský Mikuláš, považuje aktivačné práce za ukážkový príklad neefektívnosti, formálneho výkazníctva a kontrolného alibizmu. Aktivačné práce nemajú nič s prácou, je to len preventívny prostriedok na zamedzenie občianskej vojne.

Ilustračný obrázok k článku Kandidát Rudolf Pado: Aktivačné práce = formálne výkazníctvo a kontrolný alibizmus
Zdroj: Dnes24.sk

Vyžadovanie práce za dávku v hmotnej núdzi však, z formálneho hľadiska, pokladá za protiústavné, a aj popierajúce princíp zásluhovosti. Je zásadný rozdiel, či niekto predtým pracoval 20 rokov alebo vôbec.

„Politická korektnosť v tejto krajine spôsobila, že už nemôžete nazvať veci pravým menom. Rozkrádanie eurofondov preto nazývame implementáciou, likvidáciu funkčnej firmy transformáciou a ľudí, ktorým sa nechce pracovať, nazveme marginalizovanými. V tejto krajine sú tisíce ľudí, ktorí pracujú za minimálnu mzdu 160 až 184 hodín mesačne, dochádzajú do práce mimo stáleho bydliska, nakoľko majú pud sebazáchovy a cítia zodpovednosť voči svojej rodine, deťom a budúcnosti. A potom tu máme ľudí, ktorí sa cítia ukrivdenými, že spoločnosť od nich vyžaduje aspoň predstieranie práce. Občania SR si možno neuvedomujú, že cca 1 100 ľudí upratovalo dlhé mesiace Jarovnice, mesačne to stálo tento štát cca 70 tisíc eur a výsledok je jedno veľké nič. Ak by na Slovensku fungovali kontrolné mechanizmy, tak je zrejmé, že 1 100 ľudí musí upratať za mesiac celý okres, a nie jednu dedinu a musí existovať vzťah medzi ekonomickými spoločenskými nákladmi takejto činnosti a efektivitou práce. Vezmite si, že teraz manažujem projekt, s mnohými aktivitami, ktorého celkový rozpočet na 23 mesiacov projektových aktivít je niečo cez 60 tisíc eur. To sa v Jarovniciach „preaktivuje“ za mesiac,“ uviedol Pado.

Pado spomenul, že mnohé činnosti, ktoré vyplývajú z platných zákonov SR a majú ich vykonávať štátne inštitúcie a samospráva, dnes suplujú dobrovoľníci. Dobrovoľníctvo sa dnes často zamieňa za hrdlačenie na panskom – mapujte a čistite za nás skládky, resp. brehy potokov a riek, budujte verejné priestranstvá …, ale nič od nás nechcite a hlavne sa neopovážte nás kritizovať. To sú pritom činnosti, pri ktorých by mali byť masívne využívaní ľudia na aktivačných prácach. Dobrovoľníctvo má riešiť nadstavbu, a nie základné fungovanie štátu, resp. suplovať nečinnosť samospráv.

Ďalej poukázal na to, že Slovenskom sa šíri mýtus, že pre marginalizované skupiny ľudí nie je dostatok práce, pričom, podľa jeho názoru, krajina miestami vyzerá ako burinou zarastené smetisko a nie „Malá veľká krajina.“

Uviedol: „V tejto krajine nemá kto pokosiť lúky, cestné odvodňovacie priekopy, brehy potokov a riek, nemá kto budovať obecné kompostoviská a organizovať kompostovanie biologicky rozložiteľných odpadov, mapovať a odstraňovať nelegálne skládky odpadu, triediť odpad, monitorovať výskyt burinných inváznych druhov rastlín, ktoré sú extrémne silné alergény, a včas ich odstraňovať z lokalít .., a to najmä preto, že zákony SR, a aj medzinárodné dohovory, predpokladajú vykonať niečo, na čo neexistuje dostatok pracovných síl. Využívanie dlhodobo nezamestnaných ľudí je preto kľúčové pri manažmente krajiny, ktorý súvisí aj s jej ochranou. Trom vládam a dotknutým ministrom som zaslal Návrh pracovných činností pre marginalizované skupiny ľudí, ktorý vznikol analýzou ťažiskových zákonov týkajúcich sa ochrany a tvorby životného prostredia. Výsledok je viac než vlažný.“

Pado ubezpečuje, že v prípade jeho zvolenia za primátora mesta Liptovský Mikuláš bude tvrdo a nekompromisne bojovať s ľuďmi, ktorým sa v rámci aktivácie pracovať nechce. „Koordinovať takýchto ľudí budú osoby, ktoré majú záujem kontrolovať, a nie vykazovať činnosť. Všetky účelové PN-ky budeme okamžite oznamovať príslušným poisťovniam, nech si tieto preveria nielen maródujúceho, ale aj lekára, ktorý takéto doklady vystavil. Nie je mysliteľné, aby v meste nemal kto kosiť a hrabať trávu, starať sa o stromy a záhony, triediť odpad … Situácia dospela do štádia, že desať vnútorne motivovaných žiakov základnej školy urobí za jeden deň viac, než armáda aktivačných pracovníkov za týždeň.“

Ďalšie informácie:

http://pado.blog.sme.sk/…racujme.html

http://pado.blog.sme.sk/…e-praca.html

http://www.naskladkyniesmekratki.sk

http://www.trashout.me/…ics/slovakia

http://pado.blog.sme.sk/…adky-odpadov

http://pado.blog.sme.sk/…aste-sa.html

http://pado.blog.sme.sk/…rastlin.html

http://pado.blog.sme.sk/…mbrozia.html

V prípade otázok ma kontaktujte na elektronickej adrese: oztatry@slovanet.sk

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy. Jeho názory sa nemôžu spájať so stanoviskami a postavením siete portálov Global 24.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM