Vodný slalom

Kanoistika: Šesť mládežníkov vylúčili do konca roka 2014 z reprezentácie

Výkonný výbor Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode (VV SZKDV) vylúčil šesť mládežníckych reprezentantov - Tomáša Džurného, Matúša Gewisslera, Andreja Máleka, Martina Mračnu, Juraja Skákalu a Miroslava Urbana - z národného tímu do konca roka 2014.

Ilustračný obrázok k článku Kanoistika: Šesť mládežníkov vylúčili do konca roka 2014 z reprezentácie
Zdroj: TASR

Dôvodom je porušenie Štatútu reprezentanta SR na zahraničnom tréningovom pobyte. Informoval o tom web SZKDV. Menovaní však môžu absolvovať nominačné preteky v máji aj v auguste, ktoré sa zároveň počítajú do celkovej nominácie na MS do 23 rokov 2015 v Brazílii. Avšak pri tvorbe reprezentácie pre rok 2014 sa bude robiť redukované poradie, z ktorého budú vyškrtnutí.

„Máme záujem iba o športovcov s najvyššími ambíciami, pracujúcimi 24 hodín denne pre ich naplnenie. Práve z týchto dôvodov sme museli z reprezentačného družstva Slovenska do konca tohto roka vylúčiť až šiestich mladých športovcov,“ povedal generálny manažér SZKDV Richard Galovič pre oficiálny web a následne vysvetlil dôvody: „Dôvodom je nedodržanie denného režimu a s tým spojené požitie alkoholických nápojov a vandalizmus. Žiaľ, aktuálne prešetrujeme aj ďalšie previnenia voči ‚športovej morálke‘ u ostatných členov mládežníckeho tí­mu.“

V posledných rokoch od OH 2012 v Londýne investoval Slovenský zväz kanoistiky na divokej vode do prípravy najtalentovanejších mládežníckych športovcov v útvaroch talentovanej mládeže a v projekte Future Team 2020 takmer milión eur. „Suma predstavovala viac ako 65 percent celkových rozpočtov zväzu. Do ich športovej prípravy sme zapojili všetkých našich najlepších trénerov. V minulom roku sme na vrcholných mládežníckych podujatiach získali dvanásť medailí. Po nedávnom svetovom šampionáte v Austrálii máme na konte ďalších päť. So športovými výsledkami a potenciálom našich najväčších talentov sme veľmi spokojní,“ pokračoval Galovič.

Následne však upozornil na odvrátenú stránku veci. „Žiaľ, treba priznať, že u mládežníckych športovcov čelíme, aj napriek ich nespornému talentu a skvelým športovým výsledkom, disciplinárnym problémom. Riešime otázky, s ktorými sme sa pri generácii športovcov Martikán, Hochschornerovci či Kaliská doteraz nikdy nestretli.“

Na snímke: Miroslav Urban

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM