Tomáš Batiz Rôzne

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Liptovskom Mikuláši, do ktorých by ste mali zavítať

Dediny okolo nášho mesta skrývajú všakovaké známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči. A vyraziť si na výlet, trochu zmeniť prostredie i vyvetrať si hlavu. Tu je 5 tipov z našej redakcie...

Ilustračný obrázok k článku Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Liptovskom Mikuláši, do ktorých by ste mali zavítať
Zdroj: TASR

Pribylina

Liptovská dedina s výhľadom na Vysoké Tatry ponúka každému návštevníkovi Múzeum Liptovskej dediny Pribylina. Jedna z najnavštevo­vanejších expozícii na Liptove ponúka prezentáciu tradičného spôsobu života ľudí na prelome 19 a 20. storočia. Priblíži bývanie bezzemka, stredného a bohatého roľníka, remeselníka, richtára, dedinskú školu a podobne.

Vlkolinec

Jednou z ďalších zaujímavých zastávok na Liptove môže byť aj návšteva Roľníckeho domu Vlkolínec. Celý objekt spoločne s obcou je zapísaný v Zozname svetového a kultúrneho dedičstva UNESCO. Hlavnou atrakciou sú zrubové domy, ktoré predstavujú typické stavby regionálnej architektúry v severnej časti stredného Slovenska. Výstavba zruboch vo Vlkolinci siaha až do roku 1886.

Demänovská Dolina

Patrí medzi najnavštevovanejšie lokality Nízkych Tatier. Známa je predovšetkým ideálnymi lyžiarskymi terénmi, svetoznámymi jaskyňami a krásnou faunu a flórou. V útrobách tejto lokality sa nachádzajú až dve jaskyne. Demänovská jaskyňa slobody bola vyhlásená za Národnú prírodnú pamiatku. Najkrajšie ľadové útvary nájdeme aj v Demänovskej ľadovej jaskyni, ktorú vytvoril bývalý podzemný tok Demänovky.

Lúčky

Obec Lúčky leží pod južným úpätím Chočských vrchov, pri vyústení Lúčanskej doliny do Liptovskej kotliny. V blízkosti obce sú známe žriedlové a klimatické kúpele. Lúčky patria medzi jedny z najpokojnejších obcí na Liptove, ktoré obkolesuje veľa zelene, ako aj rôzne pramene a menšie vodopády.

Svätý Kríž

Fanúšikovia architektúry by určite nemali prehliadnuť Celodrevený artikulárny kostol vo Svätom Kríži. Kostol má za sebou dlhú históriu, ktorú sprevádzajú aj rôzne zaujímavosti. Drevený kostol bol pôvodne postavený v Paludzi, ale následne bol premiestený na terajšie miesto. Kostol je posledným, nepochybne najvýznamnejším umeleckým prejavom slovenskej drevenej cirkevnej architektúry.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM