Michal Paška Rôzne

Keď zaplatia sekeru, mesto postaví byty

Liptovskohrádocká radnica predĺžila dnešný termín na splatenie pohľadávok obyvateľov sociálnej ubytovne, ktorá zhorela v januári kvôli neodbornej manipulácii dvoch z nich s plynovou fľašou.

Po búrlivej diskusii sa vedenie mesta a zástupcovia desiatich rómskych rodín žiadajúcich o náhradné nájomné bývanie dohodli, že ak do konca tohto mesiaca uhradia dlhy, mesto im začne stavať nájomné byty nižšieho štandardu na tom istom mieste.

„Odvtedy sme sa stretli už viackrát. Z našej strany sme všetky dávnejšie dohodnuté podmienky splnili. Hotová je projektová dokumentácia, na úrade vlády sme dojednali finančné prostriedky na kanalizáciu. **Vybavený úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania čaká iba na môj podpis, no pripojím ho iba v prípade, že sa naplnia zákonné povinnosti. **Jednou z nich je práve uhradenie záväzkov budúcich nájomníkov nových bytov a to sa zatiaľ ani zďaleka nestalo," zdôraznil primátor Branislav Tréger.

Obyvatelia zničenej mestskej ubytovne dlžia na nájomnom a ďalších odobraných službách spolu viac ako 25.000 eur. Táto suma sa nahromadila od roku 2006, hoci mesto rok predtým ústretovo odpustilo vtedajším nájomníkom spomínanej ubytovne dlh vo výške 60.000 eur. **„Skončila sa doba, že niekto bude donekonečna žiť na úkor iných. **Mnoho našich obyvateľov má v prepočte oveľa nižšie príjmy a stíhajú si všetko včas hradiť," zdôraznil primátor Liptovského Hrádku.

„Predpokladám, že minimálne tri až päť rodín si tieto záväzky do konca mája splní, lebo sme zmonitorovali ich finančnú situáciu. Ďalej budeme postupovať podľa toho, ako sa zachovajú. Možno namiesto plánovaných desiatich bytov postavíme iba niekoľko, ale z našej oprávnenej požiadavky na uhradenie záväzkov neustúpime. Tí, ktorí si ju splnia, budú mať otvorené dvere do nových nájomných bytov," dodal Tréger.

zdroj: TASR ilustračné foto: Michal Paška

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM