Slávka Kellová Rôzne

Kino Nicolaus sa má digitalizovať

Kino Nicolaus v Liptovskom Mikuláši získalo z Audiovizuálneho fondu finančnú podporu na digitalizáciu vysielania. Na jar budúceho roka už možno budeme mať digitálne 3D kino.

Audiovizuálny fond vyhlásil v tomto roku výzvu na podporu digitalizácie kín na celom Slovensku. Z 15 žiadostí fond podporil 5 projektov. Mikulášskému kinu sa tak podarilo získať 31 tisíc eur: „Základná digitalizácia však stojí nejakých 100 tisíc eur. Rátame preto ešte s peniazmi z mestského rozpočtu, kde je v tomto roku na tento účel predbežne vyčlenených 50 tisíc eur,“ hovorí René Devečka, riaditeľ Domu kultúry v Liptovskom Mikuláši. Tieto peniaze by mali stačiť na nákup digitálneho prístroja so serverom a iné komponentny.

Prechod na digitálne vysielanie už na seba nemohlo dlhšie čakať: „Je to súčasný trend, pre ktorý sme nemohli vysielať niektoré filmy. Sme veľmi radi, že sa nám podarilo peniaze získať a verím, že ich dobre zúžitkujeme,“ konštatuje riaditeľ Domu kultúry.

Nadstavbou plánovanej digitalizácie je zakúpenie 3D technológie. V prípade jej realizácie stúpnu náklady zhruba o 20 až 30 percent: „Čiže nejakých 25 tisíc eur a to je cena spolu s okuliarmi. Je to balík peňazí, ktorý by sa dal získať z možno z úveru, možno z iných zdrojov a možno aj v rozpočte mesta sa tieto peniaze nájdu,“ vysvetľuje René Devečka. Ak mestskí poslanci schvália predbežný návrh rozpočtu, už v apríli budúceho roka by mohol mať Liptovský Mikuláš digitálne 3D kino.

Budova kina však podľa slov riaditeľa vyžaduje komplexnú rekonštrukciu. Po výmene totiž volajú aj reproduktorové zostavy a sedačky.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM