Slávka Kellová Rôzne

Kontrolórka spochybnila rekonštrukciu verejného osvetlenia

Správa hlavnej kontrolórky liptovskomikulášskej radnice poukázala na viacero závažných nedostatkov projektu rekonštrukcie a modernizácie verejného osvetlenia v metropole horného Liptova realizovaného súkromnou spoločnosťou na základe zmluvnej dohody

„Výsledky kontroly potvrdili naše podozrenia o zjavnej netransparentnosti a nehospodárnosti. Základný krok, ktorý by to celé mohol zvrátiť, sme už urobili, žiadame súd, aby zmluvu zrušil pre jej neplatnosť. Neboli dodržané niektoré ustanovenia zákonov, upresňujúce za akých podmienok môže obec vstúpiť do takejto spoločnosti a nakupovať akcie. Okrem iného sa neuskutočnilo schvaľovanie mestským zastupiteľstvom,“ uviedol pre TASR primátor Alexander Slafkovský.

Súčasné vedenie mesta podľa neho disponuje súdnoznaleckým posudkom, ktorý hovorí, že mestská pokladnica preplatí reálnu hodnotu zhotoveného diela po zarátaní úrokov splácaného úveru takmer štvornásobne. „Zdá sa mi to neprimerané a naozaj prehnané. Zvažujeme ďalšie kroky, lebo dobrý hospodár sa takto určite nemôže starať o zverený majetok,“ zdôraznil Slafkovský.

Jeho predchodca Ján Blcháč vyjadril pre TASR ostrý nesúhlas. „Splietať dokonca s akousi úverovou zadlženosťou záväzky vyplývajúce zo splácania akcií, prostredníctvom ktorých mesto nadobúda späť verejné osvetlenie, je úplným nezmyslom. Ten, kto to tvrdí, nerozumie ekonomike, pretože všetko sa spláca z dosiahnutých úspor elektrickej energie a nákladov na údržbu,“ vysvetlil.

„Zrekonštruované a zmodernizované verejné osvetlenie reálne funguje a zvyšuje bezpečnosť verejných priestranstiev. Liptovský Mikuláš sa v rámci tohto projektu stal napríklad aj lídrom osvetľovania priechodov pre chodcov. Túto tendenčnú kontrolu si objednal primátor a vytĺka z nej čudný politický kapitál, lebo tým v podstate útočí na jedného zo svojich zástupcov, ktorý bol v čase realizácie zodpovedný za technickú stránku projektu, a ďalšieho svojho terajšieho priaznivca, ktorý mal na starosti legislatívu,“ dodal Blcháč.

zdroj: TASR foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM