Tomáš Batiz Správy

Košová z Liptovského kultúrneho strediska: Liptov trápi nedostatok muzikantov

Záujem o tradície a folklór v našom regióne klesá. Liptovské kultúrne stredisko prišlo s projektom, ktorý by to mohol napraviť.

Ilustračný obrázok k článku Košová z Liptovského kultúrneho strediska: Liptov trápi nedostatok muzikantov
Zdroj: TASR

Hudobno-vzdelávací projekt s názvom Muzikanti kde ste?, ktorý v tomto roku pripravuje Liptovské kultúrne stredisko (LKS) v Liptovskom Mikuláši, má pomôcť oživiť muzikantskú základňu na Liptove. V regióne totiž už niekoľko rokov prevláda trend nedostatku hudobníkov, ktorí by prispeli k šíreniu tradičnej ľudovej kultúry.

Nedostatok muzikantov

Podľa odbornej metodičky pre folklór LKS Michaely Košovej mal región Liptov v minulosti množstvo chýrnych hudobníkov a ich nasledovníkov. „Žiaľ, v súčasnej dobe sa región trápi s nedostatkom muzikantov. Táto situácia bola východiskom pre vznik projektu, v ktorom LKS pokračuje už tretí rok," doplnila.

Cieľom hudobných dielní je dostať začínajúcich umelcov bližšie k novým vedomostiam a zručnostiam v oblasti hudby. Na jednom z takýchto workshopov sa v uplynulých dňoch v Žiarskej doline stretli muzikanti z Liptovského Mikuláša, Ružomberka, Bieleho Potoka, Terchovej a Zázrivej. „Pod vedením odborných lektorov Miloša Bobáňa a Michala Kubáňa sa po mnohých rokoch opäť dostávajú na svetlo sveta melódie z goralských obcí Liptova – z Malého a Veľkého Borového. Vďaka nahrávkam a videám známej hudby Jána Klimu z Borového, pochádzajúcich ešte z minulého storočia, sa nové generácie muzikantov naučili takmer zabudnuté melódie obce, v ktorej žili gorali na liptovskej pôde celé stáročia," priblížila odborná metodička.

Šírenie tradičnej ľudovej hudby

Dodala, že intenzívne dielne vytvorili nové priateľstvá a podnietili nápady, ako ešte prispieť k udržaniu a šíreniu tradičnej ľudovej hudby v Liptove. „Veríme, že sa pri ďalších aktivitách tohto projektu stretneme nie len so známymi tvárami, ale aj s novými muzikantskými talentami," skonštatovala.

Projekt pokračuje celoslovenským táborom Primášikovia, ktorý sa uskutoční 24. – 29. júla v Liptovských Sliačoch a 24. – 26. augusta v spolupráci s folklórnym festivalom Pod skalkou v Ploštíne.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM