Katarína Oravská Iné športy

Kráľovská disciplína horskej cyklistiky pod Chopkom: Výhľad na pretekárov priamo z lanovky

Ďalšie kolo Slovenského pohára v Downhille sa uskutoční v príťažlivom teréne Nízkych Tatier – pod Chopkom. V kráľovskej disciplíne horskej cyklistiky si zmerajú sily jazdci zo Slovenska, ale aj Čiech, Poľska a Maďarska. Vychutnať si ich môžeme priamo z lanovky.

Ilustračný obrázok k článku Kráľovská disciplína horskej cyklistiky pod Chopkom: Výhľad na pretekárov priamo z lanovky
Zdroj: TASR

Tí najlepší v 3. kole to majú takmer vyhraté. V horskom stredisku Jasná si od 26.-28. júna zmerajú sily a schopnosti najlepší downhilloví jazdci zo Slovenska, Čiech, Poľska a Maďarska. Priaznivcom časovej disciplíny a komunite horskej cyklistiky naberá biková sezóna na obrátkach už tradične ďalším kolom Slovenského pohára v Downhille (SPDH 2015). Zjazd sa uskutoční v príťažlivom teréne Nízkych Tatier – pod Chopkom.

Záujem z roka na rok rastie

„Jasná má výborné predispozície na bikerské trasy, ktoré počas minulej sezóny prešli prestavbou a inováciami. Som rád, že sa nám darí udržať tradíciu tejto športovej disciplíny, pretože záujem o downhill ako kráľovskú disciplínu horskej cyklistiky z roka na rok rastie,“ uviedol riaditeľ pretekov Tomáš Vrbovský.

Ako Vrbovský pokračoval, verí, že v roku 2016 sa im podarí dostať do série Majstrovstiev Európy v Downhille práve vďaka Jasnej a jej najlepšej DH trati.

„Vždy sa snažíme prilákať profesionálnych jazdcov, ale aj divákov, ktorí majú netradičný zážitok. Práve Jasná má najatraktívnejšiu lanovku, na ktorej si diváci vychutnávajú jazdu s priamym výhľadom na trať a pretekárov. Zjazd alebo downhill vzbudzuje vždy rešpekt najmä pri pohľade na skúsených jazdcov,“ povedal Vrbovský.

Prevýšenie 463 metrov

Zabezpečenie tratí v Jasnej je podľa Vrbovského na vysokej úrovni. Ten, kto chce dosiahnuť špičkovú úroveň, musí venovať veľa času fyzickej a technickej príprave. „Celkovo je downhill mladý šport, no prudko sa vyvíja po všetkých stránkach. Medzi top jazdcov na SPDH 2015 určite patria mená ako Martin Knapec, Rastislav Baránek, Adam Rojček alebo Attila Liszi,“ dodal Vrbovský.

Preteky 3. kola SPDH 2015 sa konajú štandardne podľa pravidiel, sedem kategórií odjazdí v dvoch kolách kvalifikáciu a finále. Adrenalínový zjazd štartuje z lokality Rovná Hoľa (1 491 m.n.m.) a pokračuje smerom na Záhradky po čiernej ťažkej trati Rocky Face DH. Samotná trať má dĺžku 1 850 metrov, prevýšenie 463 metrov so sklonom 28,42 %. Preteky vyvrcholia v nedeľu 28.6. o 11:00 hod. štartom semifinálových jázd a následne pretekmi postupujúcich finalistov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM