Michal Paška Rôzne

Kritizoval zvýšené poplatky za opatrovanie

Jarné výrazné zvýšenie úhrad za sociálne služby poslancami Mestského zastupiteľstva v Liptovskom Mikuláši a chýbajúce systémové kompenzačné opatrenia podrobil na dnešnom pracovnom stretnutí s primátorom Alexandrom Slafkovským tvrdej kritike podpredse

„Prišiel som ho upozorniť, že zvýšené poplatky sú pre väčšinu ľudí, ktorých sa bytostne týkajú, doslova likvidačné. Mesačne to za dvadsať dní osemhodinovej opatrovateľskej služby vychádza až na 320 eur, čo je pri pohľade na priemerný dôchodok pre drvivú väčšinu spomedzi 85 tamojších klientov reálne neúnosné," skonštatoval.

Zároveň kritizoval výrazné rozdiely úrovne platieb v jednotlivých mestách. „Tieto kompetencie prešli na samosprávy a štát už do tohto procesu nestupuje. Dokonca sa domnievam, že sú porušované ústavné práva, ak štát vymeria dvom ľuďom rovnaké dôchodky a len preto, že bývajú v dvoch rôznych mestách či obciach, musí jeden z nich platiť za sociálne služby oveľa viac ako druhý," zdôraznil podpredseda SDĽ.

Liptovskomikulášsky primátor v bezprostrednej reakcii uviedol, že radnica sa nebráni diskusii o danej problematike a hľadaniu finančných zdrojov. „Bohužiaľ, naše mesto patrí v prepočte na obyvateľa medzi najzadlženejšie na Slovensku, navyše, daňový vývoj nie je priaznivý. Verím, že budúcoročný rozpočet sa bude vyvíjať lepšie a budeme môcť prijať opatrenia, ktoré uľahčia ekonomickú situáciu pre zdravotne postihnutých občanov," dodal.

zdroj: TASR ilustračné foto: archív

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM