Tomáš Batiz Správy

Križovatka pri hrádockom hrade sa zrejme dočká zmeny: Čo presne sa chystá?

Prejazd neprehľadnou križovatkou pri hrade v Liptovskom Hrádku by mal v budúcnosti zjednodušiť kruhový objazd. V týchto dňoch pripravuje Žilinský samosprávny kraj štúdiu realizovateľnosti.

Ilustračný obrázok k článku Križovatka pri hrádockom hrade sa zrejme dočká zmeny: Čo presne sa chystá?
Zdroj: TASR

„Priemer otáčania tu musí byť 41 metrov, pretože v priebehu 24 hodín prejde križovatkou viac ako 2500 áut, vrátane nákladných. Ak zistíme, že to vyjde, v budúcom roku by sme chceli začať s realizáciou projektu a teda pôjdeme do združenej investície,“ povedal primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger. Uvádzať výšku finančných prostriedkov potrebných na vybudovanie objazdu je podľa neho v tejto chvíli predčasné. „Ešte nie je urobená projektová dokumentácia. Odhad by bol momentálne len hrubý a pravdepodobne veľmi nepresný,“ uviedol.

Výstavbe v súčasnosti bránia aj majetkovo-právne problémy. „Pravdepodobne budeme zasahovať aj do iných ako mestských pozemkov a pozemkov vyššieho územného celku. Do mesiaca by mohla byť hotová štúdia realizovateľnosti, niekoľko mesiacov bude trvať vypracovanie projektu a následne budeme žiadať o stavebné povolenie. V rámci neho by sa mali majetkovo-právne vzťahy vysporiadať,“ vysvetlil primátor.

Križovatka pri hrade alebo pod skalkou, ako ju domáci nazývajú, je veľmi neprehľadná a spomaľuje plynulosť cestnej premávky. Asymetricky sa tam stretá niekoľko ciest. „Je tu síce umiestnené zrkadlo aj znížená maximálna povolená rýchlosť, táto komunikácia však býva zahltená a odbočiť do mestskej časti Dovalovo v smere od Liptovského Petra na centrum je niekedy zázrak,“ dodal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM