Slávka Kellová Správy

Počas štrajku učiteľov otvoria pre deti Centrá voľného času

AKTUALIZOVANÉ! Aj liptovskomikulášske školy sa zúčastnia v pondelok 26. novembra druhého generálneho štrajku učiteľov. Z mestských základných a materských škôl zatvoria svoje brány všetky. Väčšina z nich najviac na dva dni, dlhodobý štrajk vyhlásili ZŠ Okoličianska a ZŠ M.R. Martákovej.

Ilustračný obrázok k článku Počas štrajku učiteľov otvoria pre deti Centrá voľného času
Foto: Slávka Kellová

Spoločne so základnými a materskými školami vstupuje do štrajku aj Základná umelecká škola, ktorá sa prvého štrajku nezúčastnila. Vymenila si tak miesto s Centrom voľného času (CVČ), ktoré sa tentoraz rozhodlo štrajk nepodporiť. Podobne sú na tom Základná škola Apoštola Pavla a Evanjelické gymnázium, spoločne so súkromnou materskou školou Stonožka, kde sa bude učiť v normálnom režime.

V štrajku budú školy pokračovať aj v utorok, nie však všetky. Zo zoznamu štrajkujúcich sa vyškrtnú 4 materské školy z desiatich. ZŠ Okoličianska a ZŠ M.R. Martákovej na Nábreží ohlásili neobmedzený štrajk. „Je to samozrejme len predbežná informácia. Všetky zariadenia sa budú priebežne rozhodovať podľa toho, ako budú pokračovať rokovania odborárov,“ hovorí Juraj Chrapčiak, vedúci oddelenia školstva v Liptovskom Mikuláši.

Problém s obedmi

Ohlásený neobmedzený štrajk ZŠ M.R. Martákovej robí vrásky na čele okolitým zariadeniam. Práve tu sa totiž nachádza vývarovňa. Pre materské školy, ktoré sa v utorok vracajú k bežnej prevádzke, zabezpečí stravu ŽS Janka Kráľa. V stredu 28. novembra sa však začína vyučovať na všetkých materských školách a zvyšných základných školách. A práve tu visí nad obedmi žiakov otáznik.

Mesto otvorí tzv. kontaktné body

Štrajk učiteľov sa najviac dotkne rodičov, ktorí tak musia pre svoje deti namiesto školskej dochádzky hľadať alternatívne riešenia. V niektorých slovenských mestách otvoria tzv. denné centrá, kde budú môcť deti stráviť dni štrajku bez toho, aby s nimi museli rodičia ostávať doma. Mesto Liptovský Mikuláš v piatok školám oznámilo, že sa budú otvárať tzv. kontaktné body, v ktorých bude počas štrajku zabezpečená nevyhnutná starostlivosť o deti a žiakov, ktorých rodičia nemajú možnosti na to, aby sa im venovali v priebehu pracovného dňa.

Kontaktné body:

  1. Centrum voľného času, Nábrežie A. Stodolu 1932.
  2. Centrum voľného času, elokované pracovisko v Základnej škole J. Kráľa, Žiarska ul. 679.

Kontaktné body budú otvorené 26. a 27. novembra v čase od 07:00 do 16:00. Stravu svojím ratolestiam však musia zabezpečiť samotní rodičia.

Článok doplníme o prehľad stredných škôl na území mesta. Ich zoznam totiž ešte nie je konečný. Stredné školy v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, majú povinnosť ešte do piatkového poludnia ohlásiť účasť na štrajku.

Zase sa nedohodli

Štrajk školských zamestnancov, ktorý od pondelka zatvorí školy, neodvrátilo ani posledné rokovanie školských odborárov s ministrami školstva a financií . „Je mi to ľúto, že sme sa nedohodli,“ povedal po vyše dvojhodinovom rokovaní šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Odborárom dnes navrhol, aby ponúkané päťpercentné zvýšenie platov učiteľov v budúcom roku išlo priamo do taríf. To by učiteľom definitívne garantovalo zvýšenie platov v budúcom roku o 36 eur mesačne. Nepedagogickí zamestnanci v školstve by tieto prostriedky získali formou účelovo viazaných prostriedkov.

Odborári však tento návrh neprijali a naďalej trvajú na desaťpercentnom zvýšení platov v budúcom roku. Podľa ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) išlo o veľkorysý návrh. Ako dlho bude štrajk trvať, líder školského zväzu Pavel Ondek nevedel odhadnúť.

Na dnešnom stretnutí odborári s ministrami nerokovali o postupnom navýšení celkových investícií do školstva do konca volebného obdobia. Podľa Ondeka je práve táto požiadavka základom pre zvýšenie kvality vo vzdelávaní.

mikuláš24/tasr

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM