Slávka Kellová Kultúra

Ktorý obraz na výstave Prieniky bude ten „naj“?

Cieľom najnovšej výstavy v Liptovskej galérii Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši je ukázať prieniky svetovej výtvarnej moderny do slovenskej - prvej polovice 20. storočia.

„Slovenská výtvarná moderna mala kontakt so svetom, ale zároveň bola výsostne slovenská, naša. Skutočne, viac základov je položených na slovenskej národnej tradícii,“ povedal Karol Maliňák, kurátor výstavy. Návštevníci môžu nájsť v dielach prvky impresionizmu, kubizmu, symbolizmus, surrealizmus či parížsku školu.

„Môžeme sa tu stretnúť s najvýznamnejšími umelcami slovenského výtvarného umenia – Dominikom Skuteckým, Cypriánom Majerníkom, Martinom Benkom, Ester Martinčekovou – Šimerovou,“ ponúkol kurátor malú „ochutnávku“ z výstavy. Okrem nej má galéria aj ďalšiu novinku. Hlasovanie o dielo výstavy. „Aj týmto spôsobom by sme chceli prilákať návštevníkov do galérie a zistiť, aký majú vkus. Zároveň ich trošku prinútiť detailnejšie sa pozerať na diela a rozmýšlať o tom, ktoré by možno chceli mať doma,“ prezradila Zuzana Gažíková, riaditeľka Liptovskej galérie P. M. Bohúňa.

Z hlasujúcich návštevníkov na vernisáži nasledujúcej výstavy vyžrebujú víťaza, ktorý dostane jedno dielo. Hlasovanie rozbehli skúšobne už počas minulej výstavy. „Naj dielom“ sa stala sada zelených sklenených mís. Na vernisáži výstavy Prieniky vyžrebovali z dvesto šiestich hlasujúcich Patrika z 3.B. Získa originálny grafický list z dielne akademického maliara Pavla Ruska. „Je to jeden z našich najčastejších divákov – detí, máme zapísanú aj školu, takže výhru mu doručíme,“ doplnila Gažíková. Aj na výstave Prieniky sú pripravené hlasovacie lístky. Vyžrebovaný hlasujúci návšetvník tentoraz dostane grafiku z tvorivej dielne akademického maliara Jána Kudličku.

Eva Okoličániová foto: skk

Galeria_prieniky
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM