Slávka Kellová Rôzne

Kvalita vodných tokov v Liptove sa mierne zlepšila

Monitoring vodných tokov Liptova realizovaný počas mesiacov júl až september 2011 ukázal, že kvalita vodných tokov v tomto regióne sa v porovnaní s rokom 2002 mierne zlepšila. Rozbor základných chemických indikátorov realizovaný na 77 odberných miest

Mierne zhoršenie kvality zaznamenalo testovanie vzoriek zo 17 odberných miest a na 30 odberných miestach kvalita vody stagnovala na úrovni roku 2002. Problémom naďalej ostáva výskyt fosforečnanov a dusitanov vo vodných tokoch.

Občianske združenie Tatry zorganizovalo prvý odber vzoriek v lete 2002, v roku 2011 tento výskum zopakovalo a porovnalo výsledky. Zo 77 chemických analýz vykonaných v roku 2011 vyplynulo, že 19 analyzovaných úsekov tokov patrí do najhoršieho piateho kvalitatívneho stupňa čistoty vody, 21 úsekov tokov do 4. stupňa, 25 úsekov tokov do 3. stupňa, tri úseky do 2., a deväť úsekov do 1. stupňa čistoty vody.

V Smrečianke, ktorá preteká cez sídlisko Podbreziny, sa kvalita vody v úseku sídliska zlepšila o dva stupne. Kým jej pred 9 rokmi prislúchal 4 kvalitatívny stupeň, dnes už má dvojku. V Žiari si polepšila o jeden stupeň. Najhoršiu kvalitu vody vykazovali v roku 2002 toky pretekajúce obcami Bobrovec, Ploštín, Závažná Poruba a Benice. Kvalita vody sa rokmi zlepšila len v Beniciach. Mierne čistejšia je voda v obciach Demänová a Jalovec. Kým si Paludžanka polepšila vo Svätom Kríži, vo Fiačiciach dochádza k jej vyššiemu znečisťovaniu, tak ako aj na vodnom toku v Andiciach. „Na celom predmetnom území, ktoré bolo monitorované, sa nevyskytla ani jedna analyzovaná vzorka, ktorá by cez biologickú aktivitu odrážala veľmi dobrú kvalitu vody,“ hodnotí výsledky predseda združenia Rudolf Pado.

„Mierne zlepšenie kvality vodných tokov je možné pripísať aj na margo dlhodobej činnosti OZ tatry zameranej na monitoring nelegálnych skládok odpadov a prípadov porušovania platného zákona o vodách občanmi a firmami,“ hovorí Rudolf Pado. „Signálom mierneho zlepšenia kvality vôd je častejší výskyt makroskopických bezstavovcov,“ dopĺňa.

Pretrvávajúce znečistenie vodných tokov je spôsobené predovšetkým zvýšeným výskytom dusitanov a fosforečnanov, ktorých hlavnými zdrojmi sú splachy agrochemikálií z poľnohospodár­skeho pôdneho, vypúšťané septiky a žumpy z rodinných domov, fosfátové prípravky na pranie a žiadne resp. nedostatočné odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd v niektorých obciach.

foto: Michal Paška

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM