Rôzne

L. Hrádok sa stará o svoju históriu: Majiteľom vzácnych budov pomáhajú pri revitalizácii

Vedenie liptovskohrádockej radnice vyvíja veľké úsilie pri hľadaní možností ďalšieho zmysluplného využitia a revitalizácie chátrajúcich budov, hoci nie sú majetkom mesta. V poslednom období sa podarilo vďaka tejto iniciatíve vyriešiť viacero spustnutých objektov.

Ilustračný obrázok k článku L. Hrádok sa stará o svoju históriu: Majiteľom vzácnych budov pomáhajú pri revitalizácii
Foto: Slávka Kellová

„Budov bez pulzujúceho života je už podstatne menej ako pred pár rokmi. Naše mesto nemá veľký kataster, práve naopak, preto treba revitalizovať to, čo je tu. Poznáme vlastníkov týchto objektov a vstupujeme s nimi do rokovaní, aby ich oživili alebo zbúrali, ak sú vo veľmi zlom stave,“ vysvetlil primátor Branislav Tréger.

Ako príklady uviedol zdevastované depo niekdajšej lesnej železnice meniace sa na nové ubytovacie zariadenie či veľký robotnícky hotel so zaujímavým potenciálom pretvorenia na nájomné byty. Zo starého kina by malo byť sociálne zariadenie. Mesto chce kúpiť a definitívne odstrániť ošarpanú stavbu pálenice určenú na asanáciu.

„Intenzívnejšie využitie by si zaslúžil rozsiahly areál bývalého elektrotechnického učilišťa. Záleží nám aj na ďalšom osude historickej budovy prvej slovenskej lesníckej školy. Skvelé je, že nanovo ožili dva zrušené drevárske internáty, ktoré sa premenili na nájomné byty a domov sociálnych služieb,“ pokračoval primátor Liptovského Hrádku.

Zároveň zdôvodnil hlavný dôvod záujmu mesta o osud stavieb, ktoré nevlastní. „Treba to riešiť, lebo narastajúci počet nevkusných budov bez života by bol neradostným znakom úpadku mesta. Samospráva nie je predsa zodpovedná len za čistenie chodníkov a kosenie trávnikov, no najmä za to, aby sa nedegradovala, ale dvíhala cena všetkých hodnôt, ktoré tu máme,“ dodal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM