Slávka Kellová Iné športy

Petra Vlhová: Latka je nastavená vysoko, príprava bola tvrdá

Do novej sezóny sa pripravuje aj najúspešnejšia liptovskomikulášska lyžiarka Petra Vlhová. Jej prvým ostrým štartom budú 22. novembra 2012 preteky v Ternaby vo Švédsku.

Ilustračný obrázok k článku Petra Vlhová: Latka je nastavená vysoko, príprava bola tvrdá
Foto: Slávka Kellová

Členka Ski Klub Javorovica Liptovský Ján bola v minulom roku úspešná na viacerých frontoch. Zažiarila v ankete Lyžiarka roka, vybojovala premiérové zlato zo zimnej edície Olympijských hier mládeže, na ktorých triumfovala s časom1:19,76.

Zbierka úspechov

Okrem toho sa rodáčke z Liptovského Mikuláša podarilo skončiť na vrcholnom podujatí dvakrát na štvrtom mieste. V superkombinácii jej stupienok víťazov ušiel iba o jednu stotinu sekundy, v obrovskom slalome o šesť stotín. Za neúčasti Veroniky Zuzulovej triumfovala aj na majstrovstvách Slovenska, kde si vybojovala titul v slalome. Na juniorských Majstrovstvách sveta v talianskom Roccarase v marci tohto roku získala bronzovú medailu. Minulú sezónu skončila v celkovom hodnotení Európskeho pohára v slalome so ziskom 154 bodov na šestnástej pozícii.

Zlepšila sa vo všetkom

Sympatická slovenská lyžiarka má za sebou dlhú a náročnú prípravu. Zamerala sa v nej hlavne na rozvoj sily. „Myslím si, že počas leta som sa zlepšila vo všetkom. Veľa času sme strávili na ihrisku v Závažnej Porube, kde som si udržiavala kondičku. Okrem toho sa moje tréningy počas leta zamerali na gymnastiku a posilňovňu,“ zhodnotila Petra letnú prípravu.

Trénovala v hale

Petra počas svojej prípravy pred sezónou strieda školskú tašku za lyže. Jeden týždeň sa snaží nazbierať čo najviac známok v škole, druhý odchádza na ľadovec do Rakúska. Okrem výjazdov na rakúsky Pitztal si Petra zatrénovala aj v krytej lyžiarskej hale v Nemecku. „V Nemecku som si potrénovala tri dni, hodnotím to pozitívne aj vďaka dobrým ľadovým podmienkam,“ vystavila vysvedčenie krytej hale.

Čo čaká od novej sezóny?

„Mojím cieľom je bodovať vo svetovom pohári, v Európskom byť na čo najvyššom stupni. Od Svetového pohára nič neočakávam, postavím sa na štart, tak, ako keby to boli normálne preteky,“ zakončil veľký talent slovenského lyžovania.

Preteky do konca roka 2012:

22. – 23.11. Tearnaby – Švédsko 26 – 27.11. Vemdalen – Švédsko 29.11. – 2.12. Funesdalen – Švédsko 4. – 5.12. Trysil – Nórsko 13. – 14.12. Leogang – Rakúsko 18. – 19.12. Courcheval – Francúzsko 20. – 21.12. Meribel – Francúzsko 29.12. Semmering – Rakúsko

Najväčšie úspechy:

  1. miesto WYOG Innsbruck
  2. miesto ROCCARASO
  3. miesto FINAL EC
  4. miesto ADELBODEN
  5. miesto BAD WIESSEE EC
  6. miesto BAD WIESSEE EC
  7. miesto JASNÁ
  8. miesto – FIS- staršie žiačky Skofja Loka 2010 /Slovinsko/
  9. miesto – FIS – staršie žiačky – Abetone 2010 /Taliansko/
  10. miesto – FIS – staršie žiačky – Whistler 2010 /Kanada/
  11. miesto- Slovenský pohár staršie žiačky – Říčky 2010 /Česká

republika /celková víťazka Slovenského pohára – 2009 – 2010 2. miesto – slalom – Štrbské Pleso /Slovensko/

  1. miesto – slalom – Rogla /Slovinsko/
  2. miesto – slalom – Rogla /Slovinsko/
  3. miesto – obrovský slalom – MSJ – majsterka sveta v

kategórii – mladší junior Crans Montana /Švajčiarsko/ 9. miesto – slalom EYOF Liberec /Česká republika/

Podporte Petru Vlhovú na facebooku:

http://www.facebook.com/…704112341827

Tomáš Batiz

Petra Vlhová
2
Galéria
Foto: Slávka Kellová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM