Slávka Kellová Rôzne

Lavínoví špecialisti odporúčajú používanie lavínových batohov

Profesionálni lavínoví špecialisti zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) v Jasnej odporúčajú lavínové batohy ako súčasť povinnej výbavy všetkých skialpinistov, horolezcov či turistov pohybujúcich sa vo vysokohorskom ter

„Princíp lavínového batohu vychádza z overenej mechaniky a dynamiky lavín, ktoré zo svojho toku vyhadzujú väčšie predmety na povrch. Aktivovaním batohu sa rýchlo nafúknu prídavné airbagy. Lavínou strhnutý a zasypaný človek sa stane oveľa objemnejším a získa väčšiu šancu zostať čo najbližšie k povrchu lavíny,“ vysvetlil pre TASR dlhoročný lavínový špecialista SLP HZS Milan Lizuch.

Okrem zníženia možnosti udusenia pomáha lavínový batoh spolu s prilbou výrazne zabrániť mechanickým poraneniam chrbtice či hlavy. „Kto sa v zime vyberá do vysokohorského terénu, mal by mať neustále na vedomí, že ideálnou kombináciou výbavy je vyhľadávací prístroj, sonda, lopatka, prilba, lavínový batoh, ale i riadne nabitý mobilný telefón,“ spresnil poverený šéf SLP HZS Marek Biskupič.

Zároveň zdôraznil, že aj keď lavínový batoh nie je najlacnejšou záležitosťou, šetrenie v tomto prípade rozhodne nemá miesto. „Zdanlivo ušetrené peniaze nikomu život v lavíne nezachránia,“ dodal s tým, že SLP HZS pripravuje testovanie jednotlivých typov na trhu dostupných lavínových batohov, aby názorne spropagovali ich prednosti a požívanie širokej turistickej verejnosti.

zdroj, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM