Kultúra

Letnú sezónu v Jánskej doline otvoria pandúri a grófi: Muži s menom Ján sa pokúsia o rekord

Tradičné Svätojánske noci otvoria tohtoročnú letnú sezónu v Jánskej doline. Od piatka 26. júna do soboty 27. júna nebude chýbať zapálenie obrovskej vatry v spoločnosti pandúrov, grófov a ich poddaných.

Ilustračný obrázok k článku Letnú sezónu v Jánskej doline otvoria pandúri a grófi: Muži s menom Ján sa pokúsia o rekord
Zdroj: Dnes24.sk

Novinkou bude zapisovanie všetkých nositeľov mena Ján spomedzi návštevníkov a pokus o vytvorenie rekordu. „Aj tento rok nám Jaskyniarik, Turistík a Minerálik v piatok pomôžu slávnostne sprístupniť jaskynné chodby, turistické chodníky a 14 minerálnych a termálnych prameňov, ktoré sa nachádzajú v katastri obce Liptovský Ján," prezradil starosta Juraj Filo.

Chýbať nebudú dobové kostýmy, do ktorých sa odejú ochotníci z miestnej organizácie Domu Matice slovenskej. Zemania rodu Szentivanyiovcov neodmysliteľne patria k Liptovskému Jánu a práve oni budú na koči, sprevádzaní živou hudbou, brázdiť ulice obce a pozývať na slávnostný program. Oslavy sa začnú v piatok 26. júna pri termálnom prameni „Kaďa“.

„Prvý večer bude plný tradícií, folklóru a symboliky. Dôkazom je aj zapálenie svätojánskej vatry, keďže pálenie ohňov v minulosti súviselo s letným slnovratom. Vrcholom programu však bude koncert Roba Opatovského, po ktorom bude pokračovať zábava až do rána,“ uviedla marketingová manažérka Lucia Melnová.

Sobota bude venovaná najmä športu. Predpoludním si to rozdajú žiaci vo florbalovom turnaji, popoludní si zmerajú sily Old Boys vo futbale a od 15:00 hodiny sa môžu návštevníci zapojiť do jumping maratónu.

Prečítajte si tiež:

Sprievodcovské služby a tematické víkendy: Jasná zažije historicky prvé Kultúrne leto

Foto: ilusračné, Klaster Liptov

Svätojánske noci
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM