Slávka Kellová Kultúra

Lev Nikolajevič Tolstoj v Liptovskom Mikuláši

Dom Matice slovenskej v Liptovskom Mikuláši si pripomína životy troch významných osobností, ktoré ovplyvnili dianie na Slovensku. Reč je o najznámejšom ruskom spisovateľovi Levovi Nikolajevičovi Tolstom a jeho súputnikoch – Dušanovi Makovickom a Albe

Prednáškou o živote významných dejateľov sa začala výstava Lev Nikolajevič Tolstoj vo fondoch Slovenskej národnej knižnice so zreteľom na slovenských rodákov Alberta Škarvana a Dušana Makovického. V tomto roku si totiž pripomíname 101. výročie úmrtia Leva Nikolajeviča Tolstého. Dušan Makovický, slovenský lekár, publicista a spisovateľ, by mal v tomto roku 145 rokov a pred 95 rokmi umrel Albert Škarvan, ďalší z významných slovenských lekárov. Trojicu osobností spájajú myšlienky Tolstého, ktorý bol zástanca pasívneho odporu voči vrchnosti a nespravodlivosti. Jeho učením sa inšpiroval aj samotný Mahátma Gándhí. Škarvan a Makovický boli jeho nasledovníci a jeho myšlienky propagovali na Slovensku.

Na výstave je možné vidieť súbor unikátnych tolstojovských fotografií, ktoré sa na Slovensko dostali zásluhou Dušana Makovického. Ten istú dobu pôsobil ako Tolstého osobný lekár a zároveň jeho dôverník. Keď Tolstoj odišiel od rodiny sprevádzal ho a na jednej ruskej staničke umrel práve v náručí Dušana Makovického. Vystavené fotografie dokumentujú život Leva Nikolajeviča Tolstého s rodinou a priateľmi. Výstavu môžete v Dome Matice slovenskej na sídlisku Nábrežie v Liptovskom Mikuláši vidieť do 28. apríla 2011.

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM