Tomáš Batiz Správy

Liptáci môžu za vodu zaplatiť oveľa vyššiu sumu: Spôsobuje to jej únik

Obyvateľom liptovských obcí prichádzajú aj v tomto období faktúry s vyúčtovaním za vodné a stočné. Zaplatiť však môžu oveľa vyššiu sumu, akú platia zvyčajne. Spôsobuje to aj únik vody.

Ilustračný obrázok k článku Liptáci môžu za vodu zaplatiť oveľa vyššiu sumu: Spôsobuje to jej únik
Zdroj: TASR

„Máme prípady, keď odberateľ bežne spotrebuje 34 metrov kubických vody za rok, čo je aj priemerná ročná spotreba na osobu v našom regióne. Ak v dome bývajú traja, očakávajú faktúru približne nad 100 eur. Dostanú však faktúru ročného vyúčtovania, na ktorej je suma 2100 eur za 2000 metrov kubických vody,“ vysvetlila Jaroslava Vyšná, vedúca obchodného oddelenia Liptovskej vodárenskej spoločnosti, a. s., (LVS) so sídlom v Liptovskom Mikuláši. Väčšinou za to podľa jej slov môže porucha na vodovodnej prípojke odberateľa. „Mnohí majitelia nehnuteľností si myslia, že vodovodná prípojka je majetkom vodárenskej spoločnosti a nevenujú jej pozornosť. Tým pádom ani nezistia, že im uniká voda,“ doplnila.

Za uniknutú vodu musia odberatelia zaplatiť rovnako, ako aj za opravu poruchy. Majitelia nehnuteľností sú totiž vlastníkmi celej vodovodnej prípojky. „O svoj majetok by sa mali starať a kontrolovať ho, vrátane vodomeru. O to viac, ak ide o vec, keď zanedbaním starostlivosti o ňu môžu spôsobiť škodu sebe aj iným,“ upozornil vedúci strediska vodovodov LVS Pavol Danek. Zvýšený odber vody môže spôsobiť aj dlhodobo kvapkajúci vodovodný kohútik, pretekajúci splachovač na toalete či poškodený pretlakový ventil bojlera.

Najlepšie je podľa neho kontrolovať vodomer aspoň raz mesačne a viesť si vlastnú evidenciu stavu a spotreby vody. Poruchy sa prejavujú jej stúpajúcou alebo nadmernou spotrebou. „Pri podozrení na nadmernú spotrebu vody treba na vodomere skontrolovať nielen číselník, ktorý ukazuje odobraté metre kubické, ale aj ručičky na ostatných meradlách ukazujúce odobraté desiatky a stovky litrov vody. V čase, keď nikto v dome nepúšťa vodu, je vypnutá práčka, umývačka a podobne, sa ručičky nesmú krútiť. V prípade, ak sa niektorá z ručičiek krúti, znamená to poruchu v dome alebo na prípojke,“ dodal vedúci strediska vodovodov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM