Tomáš Batiz Rôzne

Liptáčka Karolína (19) zo školy v Dallase: Po dlhom čase mimo domova je všetko iné...

Rozmýšľali ste o výmennom pobyte v zahraničí? Liptáčka Karolína sa počas štúdia na strednej škole rozhodla, že pôjde v šľapajach svojich sestier a vyskúša si aj ona ročné hosťovanie v cudzej krajine.

Ilustračný obrázok k článku Liptáčka Karolína (19) zo školy v Dallase: Po dlhom čase mimo domova je všetko iné...
Zdroj: Dnes24.sk

Náš seriál rozhovorov so študentkami z Liptovského Mikuláša, ktorí študujú v zahraničí sme sa rozhodli obohatiť o ďalšie zaujímavé informácie a tipy, ktoré sa možno zídu aj vám. Vyspovedali sme Karolínu, ktorá sa počas štúdia na strednej odbornej škole v Liptovskom Mikuláši rozhodla o výmeny pobyt v zahraničí, konkrétne v americkom Dallase.

Ako ti napadla myšlienka o výmennom pobyte?

Nad výmenným pobytom v zahraničí som už rozmýšľala veľmi dávno. Moje dve staršie sestry boli výmennými študentkami a vlastne preto som sa tam rozhodla ísť.

Aké boli začiatky, resp. ako sa ti žije v Dallase?

Teraz som tu momentálne už osem mesiacov. Na začiatku, keď som sem prišla, to bolo všetko veľmi ťažké a prežívala som veľký kultúrny šok. Je veľmi ťažké sa rozhodnúť odísť od rodiny na taký dlhý čas. Ďalšia vec je keď máte nejaké hobby a venujete sa tomu už strašne dlho. Ja tancujem už deväť rokov a mávam tréningy každý deň, takže na toto si zvyknúť je pre mňa ťažké doteraz. Práve o tomto je ten kultúrny šok, keď sem človek príde do neznámeho prostredia medzi cudzích ľudí, cíti sa tu sám a vidí viac tie negatívne stránky ako pozitívne.

Prvé mesiace boli veľmi ťažké spoznať svoju rodinu, prvý deň v škole a veľa ďalších vecí. Keď prišiel deň Thanksgiving, Christmas day, New Year nastal pre mňa znova pocit, že mi chýba moja rodina. Každý človek je iný a nie každý sa cíti tak moc smutne v takéto dni, no pre mňa osobne sú takéto sviatky o rodine a láske.

Najväčšiu rolu hrá náhradná rodina, ktorá vám vytvorí celé prostredie. “Ja osobne si myslím, že host rodina, ktorú vám pridelia hrá veľkú rolu, tí ľudia samozrejme nenahradia vašu skutočnú rodinu, ale nie len moji host rodičia, ale aj host starí rodičia, jednoducho všetci boli veľmi nadšení, keď som sem prišla,” povedala Karolína

Odporučila by si ostatným po tvojej skúsenosti takýto výmenný pobyt?

Veci ktoré sa občas rozhodneš vo svojom živote spraviť majú pravdaže dobrú aj zlú stránku. Keď je človek niekde sám takto dlho, pochopí veľa vecí v živote a po čase za začne na veci pozerať trochu inak. Každému človeku, ktorý je preč 11 mesiacov začnú chýbať ľudia, ktorých ľúbi a veci, na ktoré je zvyknutý robiť každý deň, a keď sem prídete nie je tu nič rovnaké.

Nevýhody: Občas sa človek potrebuje porozprávať s niekým, koho dlho pozná a on pozná jeho a jednoducho dostať objatie od osoby ktorú má rád. Ako som spomenula už v predchádzajúcej otázke, že ak človek má hobby je ťažké si zvyknúť žiť bez toho.

Výhody: Jedna obrovská výhoda na druhej strane je, že ti to do života dá obrovské skúsenosti, zážitky, možnosť sa v určitých situáciách postarať úplne sám o seba a nájdeš si kamarátov na celý život.

Ako hodnotíš školu v Dallase?

Škola je tu veľmi rozdielna. V mojej škole na Slovensku je okolo 500 žiakov, pričom v mojej škole v Dallase nás je asi 3 000, čo je veľký rozdiel. Prvý mesiac, keď som prišla do školy, som bola totálne stratená a mala som problém si zapamätať, kde mám svoju triedu. No ak som nevedela, opýtala som sa hocikoho na chodbe a každý mi vždy s radosťou pomohol.

Žiaci sú tu veľmi milí a chceli sa so mnou stále rozprávať, keď som tu bola nová, no samozrejme nie všetci sú veľmi priateľskí. Učitelia sú tu skvelí a veľmi vidno, že práca učiteľa ich napĺňa a je to čo sa rozhodli robiť, lebo ich to robí šťastnými. Školský systém je tu veľmi rozdielny, moja škola mi začína o 8:15 a každý deň mám 4 hodiny a pol hodinu obednú prestávku. Každý predmet netrvá rovnako, ale sú to nepravidelné hodiny. Školu končím každý deň o 15:30.

Akú radu by si dala ostatným, ktorí zvažujú takúto výmenu?

V dnešnej dobe je naozaj veľmi veľa organizácií, ktoré ponúkajú študentom výmenné pobyty. Je to skvelá príležitosť pre mladých ľudí, ktorí chcú zažiť veľké dobrodružstvo vo svojom živote a chcú vidieť veci a miesta, na ktoré by nemali čas a možnosť ísť o niekoľko rokov v živote. Je to taktiež skvelá príležitosť pre tých, ktorí chcú spoznať kultúru a ľudí a ako žijú v úplne inom svete. Práve výmenný pobyt je krokom pre odhodlanie toho, čoho by sme možno neboli schopní urobiť. Takže ak niekto chce zažiť niečo takéto toto je tá pravá cesta ako to uskutočniť a všetko zažiť na vlastnej koži.

FOTO: Život Karolíny v Dallase
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM