Rôzne

Liptov je opäť čistejší: Letná sezóna sa môže začať!

Približne tisíc žiakov liptovskomikulášskych stredných i základných škôl vyzbieralo v piatok 11. apríla pod vedením skúsených strážcov prírody v rámci štvrtého ročníka jarného čistenia brehov Liptovskej Mary viac ako tri stovky vriec odpadu. Veľké upratovanie Liptova pokračovalo aj v sobotu.

Ilustračný obrázok k článku Liptov je opäť čistejší: Letná sezóna sa môže začať!
Foto: Slávka Kellová

„Táto akcia sa nám organizuje z roka na rok ľahšie, lebo čoraz viac Liptákov pochopilo, že chceme tuzemských i zahraničných návštevníkov nádhernej prírodnej scenérie nášho regiónu privítať v čistote a poriadku,“ uviedol predseda Združenia aktívneho cestovného ruchu Liptovská Mara Anton Považský. „Veľmi milo ma prekvapili deti, pretože nám prišli pomáhať s entuziazmom a naozaj dobrovoľne,“ do­dal.

Riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov Darina Bartková zdôraznila, že táto iniciatíva sa postupne rozrástla aj do ďalších častí Liptova a z jedného na dva dni. „Piatok patrí najmä školákom a sobota množstvu ďalších dobrovoľníkov, ktorí chcú mať čistejší a krajší Liptov,“ skonštatovala.

„Roky sme so zhrozením pozorovali, ako vyzeralo nielen okolie Liptovskej Mary, preto túto skvelú akciu, ktorá sa stáva tradíciou a získava na sile aj vďaka podpore samospráv a rôznych ďalších organizácií, všemožne podporujeme. Poskytli sme našich pracovníkov a vozidlá,“ dodal riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko.

Našli sa aj kopytá

Počas piatkového vyhodnocovania nechýbala disciplína najkuriónejší nálaz. „S kámoškami sme pri Bobrovníku našli kopytá asi od srnky,“ opísala s úsmevom mladá dobrovoľníčka Zuz­ka.

Celoslovenský rozmer?

Štvrtý ročník envirodňa pri príležitosti Dňa Zeme prilákal do liptovskej prírody opäť o niečo viac dobrovoľníkov ako v minulých ročníkoch. „Spočiatku sme čistili len brehy Liptovskej Mary a postupne sme upratovanie rozšírili o korytá riek a potokov. Pridali sa k nám i v Liptovskom Hrádku a ružomberská spoločnosť. Veľmi by som si prial, aby sa toto podujatie stalo každoročnou tradíciou na celom Slovensku,“ uzavrel Anton Považský.

Global24/tasr

11. - 12. apríl 2014: 4. Enviromentálny deň v Liptove
8
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM