Slávka Kellová Kultúra

Liptov pozná knihu roka 2010

Bitka pri Vavrišove sa vryla do pamäti nielen účastníkov rekonštrukcie bojov z roku 2009, ale aj čitateľom, ktorí v najväčšom počte hlasovali práve za túto knihu.

O knihu Liptova 2010 súťažilo 81 kníh z celého liptovského regiónu. Spoločne 620 hlasovacích lístkov z radov čitateľov rozhodlo o najobľúbenejšej knihe z oblasti odbornej a krásnej literatúry, ktorá vyšla alebo bola distribuovaná v roku 2010. Počet hlasov jednoznačne určil za víťaznú knihu z oblasti odbornej literatúry počin od kolektívu autorov Bitka pri Vavrišove. V roku 2009 prešlo tristo rokov od bojov pri obci Vavrišovo. Popri veľkolepej rekonštrukcii sa uskutočnila aj vedecká konferencia, na ktorej sa hovorilo o Kuruckých povstaniach. Jednotlivé príspevky z konferencie sú zhrnuté práve v tejto knihe. „Táto kniha je výnimočná aj z výtvarného hľadiska. Vydala ju obec Vavrišovo a z toho čo dnes vychádza v knižnej produkcii naozaj vyniká,“ hovorí Anna Ondrejková, pracovníčka knižnice Gašpara Féjerpataky-Belopotockého v Liptovskom Mikuláši, ktorá je vyhlasovateľom súťaže.

Z krásnej literatúry pre dospelých a deti si srdcia čitateľov získala kniha Milana Igora Chovana z Ružomberka, opäť s historickou témou, Pribina – meč a kríž. Spomínaný autor patrí do trojice spisovateľov, ktorí aktívne publikujú a každoročne sa ich diela zúčastňujú hlasovania čitateľov z Liptova. Okrem neho do „trojlístka“ autorov patria tiež Peter Vítek či ornitológ Miroslav Saniga z Liptovských Revúc. „Je to boží človek, ktorý píše s nekonečnou pokorou voči božiemu stvoreniu. Svoje knihy vydáva vlastným nákladom a každý rok sa objaví aj päť-šesť titulov,“ vysvetľuje Anna Ondrejková.

Počet súťažných kníh z roka na rok rastie a každoročne sa medzi nimi nájdu knihy vysokej literárnej hodnoty: „A potom je medzi nimi časť kníh, ktoré majú svoj zmysel v rámci regiónu alebo pre ľudí, ktorí ich vydali, ale to neznamená, že nemajú svoje miesto pod slnkom,“ uzatvára s úsmevom Anna Ondrejková. Víťazné knihy budú súčasťou putovnej výstavy a budú sa s ňou môcť oboznámiť čitatelia postupne vo všetkých verejných regionálnych knižniciach Žilinského samosprávneho kraja. Všetky knihy nominované do súťaže po jej skončení ostávajú majetkom Liptovskej knižnice GFB v Liptovskom Mikuláši a budú prístupné čitateľom.

Krásna literatúra pre dospelých aj pre deti

  1. Milan Igor Chovan: Pribina – meč a kríž
  2. Enja Rúčková: Čo koho do toho
  3. Hanka Hulejová: Rozospievaná balada Hanky Hulejovej

Odborná literatúra pre dospelých aj pre deti

  1. Kolektív autorov: Bitka pri Vavrišove
  2. Jaroslav Šoučík: Západné Tatry – Príbehy z hôr
  3. Štefan Packa: Varíme lacno, vtipne, rýchlo

Kniha s najväčším počtom hlasov bez ohľadu na kategóriu Kolektív autorov: Bitka pri Vavrišove

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM