Slávka Kellová Rôzne

Liptov rastie intenzívnejšie ako Tatry

Liptov potvrdil svoju pozíciu turisticky atraktívnej lokality Slovenska a výrazne sa dotiahol na lídra Tatry. Za prvých deväť mesiacov tohto roka navštívilo región Liptova 300 tisíc návštevníkov, čo predstavuje nárast o 17,44 percenta oproti roku 201

Tatry evidujú o 50 tisíc návštevníkov viac. Zahraniční návštevníci v Liptove pritom tvorili až 42 percent. Najviac ich pricestovalo z Českej republiky a Poľska.

Vzrástol aj počet prenocovaní v Liptove o 9,3 percenta (milión prenocovaní), Tatry evidujú rast iba o jedno percento (1,1 milióna prenocovaní). „Sme na dobrej ceste. Spoločná práca Klastra Liptov a aktivity členov prinášajú po rokoch svoje ovocie. Z Liptova sa stala turisticky najvyhľadávanejšia destinácia na Slovensku,“ uviedla riaditeľka Klastra Liptov Darina Bartková. Podľa Štatistického úradu SR zaznamenal Žilinský kraj viac ako 1,8 milióna prenocovaní a predbehol tým Bratislavský kraj 1,37 milióna.

Región Liptov aj tento rok ponúka nezabudnuteľnú zimnú dovolenku pre každého. Lyžiari si môžu vychutnať jedinečnú lyžovačku až na 50 km lyžiarskych tratí s umelým zasnežením, cez 30 km bežeckých tratí, 18 termálnych bazénov a 2 rozľahlé wellness svety. K nárastu turizmu v Liptove prispieva aj Liptovská regionálna karta, ktorá sa stáva vyhľadávaným produktom. Umožňuje návštevníkom stráviť atraktívnu dovolenku v Liptove za menej peňazí. „V tomto roku sme predali 38 tisíc kariet, čo je o 24 000 viac ako v roku 2010.

Svoj pobyt si môžu turisti vyhľadať prostredníctvom centrálneho rezervačného systému regiónu Liptov, ktorý prevádzkuje Klaster Liptov na svojej webovej stránke www.visitliptov.sk,“ priblížila Bartková. Zo širokej ponuky ubytovania v Liptove si môžu vybrať dovolenku a zaplatiť on-line. Je to moderný rezervačný systém, ktorý využívajú aj vyspelé destinácie v Rakúsku a ostatných západných krajinách.

Klaster Liptov je združenie cestovného ruchu zoskupujúce právnické osoby založené s víziou vybudovať z Liptova európsky rozpoznateľnú destináciu cestovného ruchu. Klaster združuje 28 subjektov z Liptova. V súčasnosti sú členmi mestá Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Liptovský Hrádok a 18 obcí Liptova, Hotelová akadémia v Liptovskom Mikuláši a Cech združení cestovného ruchu Liptova. Pre svojich členov a partnerov z odvetvia cestovného ruchu v regióne Liptova plní úlohu oficiálnej spoločnej marketingovej a organizačnej centrály, koordinuje rozvoj cestovného ruchu na regionálnej úrovni podporujúc turizmus ako odvetvie v regióne.

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM