Tomáš Batiz Správy

Liptov sa vráti do minulosti: Obetné rituály, šermiarske súboje i ohňová šou

Ukážky dobového života obyvateľov Havránku priblíži zaujímavé podujatie. A to poriadne autenticky. Čítajte, čo všetko nás čaká.

Ilustračný obrázok k článku Liptov sa vráti do minulosti: Obetné rituály, šermiarske súboje i ohňová šou
Zdroj: TASR

Ukážky dobového života a remesiel v laténskej usadlosti z obdobia zlatého veku tejto archeologickej lokality či rituál obety keltským božstvám vsadený do rámca historických udalostí na sklonku markomanských vojen. To je súčasťou programu Od Keltov po stredovek, ktorý pripravuje na sobotu 30. júla Liptovské múzeum v Ružomberku v spolupráci s partnermi.

Návštevníci areálu Archeologického múzea v prírode Národnej kultúrnej pamiatky Liptovská Mara – Havránok sa prenesú do čias stredoveku. „V stredoveku bola Liptovská Mara sídlom cirkevnej i svetskej správy Liptova. Tu sa na hranici skončil život slávneho falšovateľa kráľovských donačných listín Jána Literáta z Madočian a drevený hrádok na akropole Havránku zanikol v období nepokojného 15. storočia. Poukazujú na to nielen archeologické nálezy zo 70. až 80. rokov, ale aj množstvo romantických ľudových povestí,“ informoval Karol Dzuriak z Liptovského mú­zea.

Stredovek v odľahčenej forme priblíži nielen hromadná bitka desiatok bojovníkov a následné obliehanie hrádku spojené s krvavým mučením a popravami, ale aj následný rad akčných, dramatických i veselých scénok a súbojov v podaní členov jednotlivých šermiarskych skupín. Maratón vystúpení ukončí večerná ohňová šou. Rovnocennou súčasťou programu sú ukážky starovekých a stredovekých remesiel, hrnčiarstva, tkania, výroby krúžkového brnenia, ako aj rozprávanie odborníkov na tému histórie Havránku či historického šermu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM