Slávka Kellová Rôzne

Liptovská nemocnica získala nové CT

V Liptovskej nemocnici v Liptovskom Mikuláši dnes spustili do prevádzky nový multidetektorový počítačový tomograf. CT vyšetrenie tak bude môcť mesačne absolvovať viac ako 170 pacientov.

Nové „cétéčko“ obstaral ŽSK prostredníctvom elektronickej aukcie. Zastupiteľstvo ŽSK schválilo na úhradu akontácie čiastku 112,5 tis. eur z vlastných zdrojov župy. Nemocnica získala CT prístroj so servisom na nasledujúcich sedem rokov používania. Ten istý prístroj dostala aj nemocnica v Trstenej. Stavebné úpravy, inštalácia a uvedenie prístroja do prevádzky, ako aj zaškolenie zamestnancov dovedna predstavujú investíciu nemocníc v hodnote viac ako jeden milión eur.

„Tieto špičkové diagnostické prístroje skvalitňujú vyšetrenia a prinášajú nové diagnostické a terapeutické možnosti. Sú šetrné k pacientovi i k životnému prostrediu. Nakoľko sa nám podarilo zužitkovať skúsenosti s takýmto prístrojom, ich nákup nezaťaží rozpočty nemocníc a som rád, že zo svojho rozpočtu na prvú splátku nemocniciam prispel aj Žilinský samosprávny kraj,“ vysvetlil predseda ŽSK Juraj Blanár.

CT prístroj zaručí personálu ľahkú obsluhu a pacienti ocenia zníženie radiačnej záťaže či kontrastnej látky v tele potrebnej pre vyšetrenie. Elektronické inovácie tohto tomografu znížia množstvo spotrebovávanej energie až do výšky 60 percent.

foto: skk, TASR

CT
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM