záruba martin Rôzne

Liptovské múzeum realizuje dva slovensko-poľské cezhraničné projekty

(TASR) – Projekty Historická soľná cesta a Prezentácia pastierskej kultúry realizuje Liptovské múzeum v rámci cezhraničnej spolupráce s dvoma partnerskými múzeami v Poľsku. TASR o tom informovala riaditeľka Liptovského múzea Iveta Zuskinová.

„Priamo v zrekonštruovaných priestoroch historického objektu liptovskohrádockého Soľného úradu bude zriadená nová atraktívna expozícia Soľnej cesty, významnej súčasti spoločných dejín Slovenska a Poľska,“ spresnila Zuskinová s tým, že súčasťou projektu, na ktorom sa spolupodieľa múzeum z mesta Nowy Sacz, bude aj reštaurátorský ateliér so zameraním na vzácnu výtvarnú výzdobu budovy Soľného úradu a medzinárodné odborné konferencie.
Prezentácia pastierskej a ovčiarskej kultúry sa realizuje v súčinnosti s etnografickým múzeom v Zubrzyci Górnej. Na nádvorí Soľného úradu, dnešného sídla Národopisného múzea, sa uskutoční trojdňový seminár pod otvoreným nebom. „Ľudoví umelci vytvoria kolekciu diel s ovčiarskou tematikou, ďalší predvedú prvky pastierskeho folklóru. Vrcholom by mali byť výtvory rezbárov, ktoré obohatia originálnu stálu expozíciu Ovčiarskeho múzea,“ dodala Zuskinová.
Obidva navzájom nezávislé projekty finančne podporil Európsky fond regionálneho rozvoja cez program rozvoja cezhraničnej spolupráce. Celkové náklady, zahŕňajúce aj stavebné úpravy a nákup mobiliáru, predstavujú sumu približne 94.500 eur. Popri príspevku vo výške viac ako 80.000 eur zo spomínaného fondu EÚ zabezpečuje spolufinancovanie štátny rozpočet SR a Žilinský samosprávny kraj, zriaďovateľ Liptovského múzea.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM