Tomáš Batiz Správy

Liptovskí hotelieri bojujú s nedostatkom pracovníkov: Zmeniť to chcú týmto spôsobom

Liptovskomikulášska Hotelová akadémia ročne vyprodukuje sotva 150 absolventov. Uplatní sa ale iba malá časť.

Ilustračný obrázok k článku Liptovskí hotelieri bojujú s nedostatkom pracovníkov: Zmeniť to chcú týmto spôsobom
Zdroj: TASR

Liptovskí hotelieri a podnikatelia v gastro priemysle bojujú s kritickým nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov. „Je pravda, že je nedostatok pracovnej sily najmä na vybrané pozície v gastronómii, ako sú kuchár alebo čašník,“ potvrdil riaditeľ Holliday Village Tatralandia Róbert Šmitala. Šancu vidí v systéme duálneho vzdelávania.

150 absolventov

Liptovskomikulášska Hotelová akadémia ročne vyprodukuje sotva 150 absolventov, z ktorých len malá časť zostane pracovať v odbore. Mnohí odchádzajú do zahraničia, prípadne pokračujú v štúdiu na vysokej škole. „Som presvedčená, že pokiaľ študentom hotely počas vyučovania vyhovovali a našli si tu zamestnávateľov, ktorí by s nimi radi komunikovali a vytvorili im riadne podmienky, že sa vrátia späť,“ skonštatovala riaditeľka Katarína Uličná.

Duálne vzdelávanie

Do systému duálneho vzdelávania sa preto zapojil najväčší prevádzkovateľ horských stredísk v Nízkych a Vysokých Tatrách, akciová spoločnosť TMR. „Naše školstvo aktuálne nereflektuje na požiadavky zamestnávateľov, čiže sme vstúpili do projektu duálneho vzdelávania, kde si chceme vychovávať vlastných zamestnancov. Od budúceho školského roka vstupujeme do spolupráce s ďalšími tromi hotelovými akadémiami z okresu Kežmarok, Poprad a so školou z Horného Smokovca,“ vysvetlil Marek Schwarz, personálny riaditeľ TMR.

Praktický výcvik priamo v prevádzke ocenila aj študentka prvého ročníka Alexandra, ktorá má za sebou prvé mesiace praxe. „Krájam zeleninu, pomáham pri raňajkách aj pri výdaji obedov,“ opísala svoje úlohy. Podľa Schwarza majú študenti po skončení praxe v TMR zaručenú prácu a môžu ihneď nastúpiť do zamestnania.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM