Slávka Kellová Rôzne

Liptovský Mikuláš je Európskym mestom budúcnosti

Titul Európske mesto budúcnosti pre rok 2012 získal Liptovský Mikuláš a hlavnú cenu v súťaži základných škôl Hľadá sa európske mesto budúcnosti si prevzali zástupcovia VI. B zo ZŠ na Angyalovej ulici v Kremnici. Na včerajšom slávnostnom vyhodnotení v

**Životné prostredie je čoraz viac zaujímavejšia téma pre nás všetkých. Spotrebujeme oveľa viac vody a energií ako v minulosti a záleží na mestách a občanoch, ako šetrne ich využívame i celkove sa správame k ŽP, ktoré nepozná hranice," **povedal štátny tajomník Ministerstva zahraničných veci SR Peter Javorčík.

Aj podľa vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušana Chreneka je ekológia veľmi dôležitá pre celú Európsku úniu (EÚ), ktorá je naším spoločným domovom. A keďže kvalita životného prostredia upadá, treba efektívnejšie využívať energetické zdroje a viac chrániť prírodu. Zástupca Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Dionýz Hochel pripomenul dôležitosť výchovy mladej generácie, k čomu prispela aj školská súťaž.

** „Vytvorili sme mesto ako oázu pokoja pre ľudí v harmónii s prírodou,“** predstavil víťazný projekt kremnickej školy jeho spoluautor Tomáš Drozd, ktorý prišiel prevziať cenu v mene 18-členného kolektívu spolužiakov. Ich priestranný objekt Ekomesto spolu s piatimi projektmi ocenenými čestným uznaním boli prezentované na podujatí. Vytvorili ich aj ceny si prevzali žiaci IV.A zo ZŠ Kúpeľná v Prešove (Ekopolis – naše mesto budúcnosti), I.A zo ZŠ a materskej školy Hôrky v Žiline (Mesto, v ktorom chcem žiť), II.B zo ZŠ Devínska v Nových Zámkoch (Šťastný svet), VI.B zo ZŠ Štúrova z Hamíšoviec nad Topľou (ARTíčko – naše mesto) a III.F zo Školy u Filipa z Banskej Bystrice (Naše európske mesto snov).

Cenu za víťazné mesto prevzal primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský. Okrem Grand Prix kolekcie 52 filmov režiséra Pavla Barabáša, ktorú dostali aj ostatní ocenení, je ňou aj vytvorenie filmu o meste podľa jeho želania, ktorý odvysiela Slovenská televízia.

** „Som príjemne prekvapený takouto filmovou možnosťou. Naše aktivity v oblasti životného prostredia sú dlhodobé, mesto ich podporuje a venujeme sa im od mládeže po dôchodcov,**“ konštatoval Slafkovský.

Porota rozhodla udeliť štyri čestné uznania. Tie si prevzali zástupcovia vedenia miest Považská Bystrica, Topoľčany, Prievidza a Nové Zámky. Ocenené mestá preukázali najväčší prínos pri projektoch, ktoré predstavujú aktívnu adaptáciu prísnych environmentálnych politik EÚ v praxi. Tento jej projekt počas dvoch mesiacov priblížil obyvateľom 30 miest Slovenska prísne zámery EÚ, ktorých cieľom je zlepšenie stavu životného prostredia i úrovne života ľudí v jednotlivých krajinách.

mikuláš24/tasr foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM