Slávka Kellová Rôzne

Liptovský skanzen zaplavil rekordný počet slovenských čuvačov

Množstvo domácich, ale i zahraničných chovateľov s takmer stovkou slovenských čuvačov prilákal do Múzea liptovskej dediny v Pribyline v poradí už 43. ročník výstavno-súťažného Memoriálu profesora Antonína Hrúzu, zakladateľa kultúrneho chovu tohto typ

** „Dávno som túžila usporiadať túto výstavu práve na tomto mieste, lebo čuvač sem prirodzene patrí. S radosťou môžem konštatovať, že sa nám to podarilo už siedmy raz a rok čo rok zaznamenávame viac účastníkov,“** uviedla hlavná organizátorka, zamestnankyňa pribylinského skanzenu a majiteľka tamojšej chovnej stanice Jana Goliášová.

Paradoxom podľa nej je, že slovenskému čuvačovi sa odjakživa akosi lepšie darí v susednom Česku, odkiaľ pochádza aj ona. **„Na Slovensku nebol prílišný záujem. Trochu smutné je, že aj v súčasnosti sa viac čuvačov odchová v Čechách ako na Slovensku,“ **skonštatovala majiteľka aktuálne viac ako dvoch desiatok čistokrvných slovenských čuvačov.

Mohutným rodinným miláčikom pôvodom z jej chovu sa popýšil aj Miroslav Leštinský z Vyšných Ružbách. „Keď sme sa rozhodovali, akého psíka si zadovážime, chceli sme slovenské plemeno vhodné do chladného prostredia. Máme ho necelé dva roky, no okrem toho, že sa osvedčil ako skvelý strážca, stal sa neodmysliteľným členom našej rodiny. Nevymenili by sme ho za nič na svete,“ povedal spokojný chovateľ.

** „Ušľachtilé zvieratá, ktoré tu ich chovatelia prezentovali, predstavujú vrchol z generácie na generáciu sa zlepšujúceho čistokrvného chovu tradičného tatranského pastierskeho plemena. Dodržanie štandardu charakterizuje výsostne biela srsť, tmavé oči, typický tvar hlavy, mohutná stavba tela a vytrvalosť, veď pri strážení ovčích stád musel za deň prejsť aj viac ako 50 km,“** vysvetlil posudzovateľ Dušan Barlík.

mikuláš24/tasr foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM