Slávka Kellová Kultúra

Ľubica Suchalová–Harichová vystavuje v Bratislave

Textilné a iné obrazy i objekty prezentuje Ľuba Suchalová-Harichová, rodáčka z Liptovského Mikuláša, v bratislavskej K. Gallery.

Výstavu pomenovala Zrkadlenie podľa štyroch zrkadlových objektov (Nekonečno, Deň D, Ležatá osmička a Proti sebe), nad ktorými visia zo stropu série červených rybičiek z textilu. Dominujú však obrazy. Okrem veľkoplošného s názvom Cirkus sú desiatky menších ručne vytvorených tapisérií arttexom, perokresbou, maľbou alebo kombinovanou technikou. Nazvala ich Biely kvet, Ďakujem, Správa, Tebe, Pre šťastie, Vidím pevninu, Chaos, Šepot, 5 minút po dvanástej, Osa či Informačná búrka. Inšpiruje sa aj medziľudskými vzťahmi – Priatelia, Tajná láska, Neha, Jasné vzťahy, Predsa sa našli, Sex, Nepýtaj sa.

Ľubica Suchalová–Harichová sa narodila v Liptovskom Mikuláši v roku 1958. Študovala na Katedre estetiky a dejín umenia Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Venuje sa voľnej tvorbe, tapisérii a ilustráciám. Výtvarne sa podieľala na tvorbe takmer 50 učebníc a ďalších kníh. Je členka Slovenského fondu výtvarných umelcov, Asociácie slovenského umenia a Klubu textilných výtvarníkov Arttex. Okrem iných ocenení získala Cenu vydavateľstva Smena za ilustrátorskú činnosť (1986), Cenu vydavateľstva SPN za najkrajšiu knihu (1989) a mimoriadne uznanie za umelecký prínos v talianskej La Tavolozze (2009). Jej diela majú zberatelia v rôznych európskych krajinách, Kanade i USA. Výstava potrvá do 31. marca.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM