Slávka Kellová Od Vás

Ľuboš Trizna - mladý amatérsky filmár

K amatérskemo filmu sa dostal pred siedmimi rokmi a dnes žne úspechy na svetových súťažiach. Reč je o Ľubošovi Triznovi z Ondrašovej pri Liptovskom Mikuláši.

Začiatky Ľuboša Triznu na spájajú s klubom amatérskych filmárov a fotografov Nicolausfilm v Liptovskom Mikuláši. Vzťah k filmu si vybudoval cez fotografiu. Keď pochopil, že film ponúka širšie možnosti tvorby ostal už pri ňom a s vášňou sa mu venuje dodnes.

Úspechy Ľuboša Triznu začali na slovenskej pôde. S rodinným videom sa vo februári 2009 zúčastnil súťaže v slideshow v Liptovskom Hrádku. Slideshow je súbor fotografií s dejom, ktoré musia zapadnúť do hudby. Druhé miesto získal s témou svadby jeho sestry. V spolupráci s ďalším mikulášskym amatérskym filmárom Jánom Kuskom natočili 20 minútovú reportáž „Ohábovský kartán“ z Habovky o pretekoch podomácky vyrobených traktorov. Reportáž žala úspechy na Slovensku, v Čechách, v Poľsku a tiež v Turecku, kde Ján Kuska získal cenu za strih.

Svoj najvýznamnejší úspech pripisuje účasti na celosvetovej súťaži UNICA vo Švajčiarsku. Každý štát tu môže ponúknuť hodinovú kolekciu toho najlepšieho, čo bolo v krajine za uplynulý rok natočené. Spomedzi 127 účastníkov jeho tridsať sekundový film „Chicken Lifestyle“ teda „Životný štýl kury“, natočený opäť v spolupráci s Jánom Kuskom, zaujal a získal tretie miesto.

Téma rodiny je jeho srdcu blízka. Aj v tomto roku jej ostal verný. Natočil totiž dva videoklipy zo života svojej netere, ktoré postupne zobrazujú jej životnú cestu od 5 mesiacov až po narodeninovú oslavu prvého roka. A opäť sa chystá súťažiť. Na celoslovenskej súťaži v rodinnom videu sa 26. februára tohto roka v Liptovskom Hrádku stretnú amatérski filmári s medzinárodnou účasťou. Ukážku zo súťažného vidoeklipu si môžete pozrieť aj v našom videu.

Ľuboš Trizna verí, že jeho budúcnosť bude spojená práve s filmom. Už dnes ho láka veľký svet dokumentu, avšak tento cieľ chce dosiahnuť postupne naberaním skúseností.

Ľuboš Trizna - mladý amatérsky filmár
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM