Tomáš Batiz Správy

Ľudia rozhodli o peniazoch z radnice: Tieto projekty dostanú finančnú injekciu

Mesto Liptovský Mikuláš dalo aj tento rok možnosť realizácie samotným občanom. Tí mohli predstaviť svoj vlastný projekt, ktorý by následne mohla radnica finančne podporiť.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia rozhodli o peniazoch z radnice: Tieto projekty dostanú finančnú injekciu
1
Galéria

Workoutové ihriská, detské preliezačky, nová zeleň, skrášlené životné prostredie či dokonca umelecké diela. To všetko ešte v tomto roku zafinancuje radnica vo výške 50 tisíc eur z participatívneho rozpočtu mesta. Projekty obyvateľov Liptovského Mikuláša, organizácií či združení prešli sitom výberu a samotní ľudia si na verejnom zvažovaní zo 61 navrhovaných (v hodnote 220 tisíc eur) zvolili 21 takých, ktoré radnica aj reálne uskutoční v hodnote 50 tisíc eur.

„Som rád, že ľudia rozhodli o výbere projektov tak, aby sa ušlo každej našej mestskej časti. Participatívny rozpočet nám má interaktívne ukázať, čo ľudia v našom meste potrebujú, čo je pre nich atraktívne a zatiaľ sa nám javí, že sa najviac zaujímajú o to, aby sa ich detičky mali kde hrať a aby životné prostredie bolo okolo nich kvalitné," skonštatoval Ján Blcháč, primátor mesta Liptovský Mikuláš.

Ihrisko na Podbrezinách

Najvyšší príspevok z participatívneho rozpočtu na projekt vyplynul z verejného zvažovania vo výške 9 500 eur a poputuje na výstavbu centrálneho ihriska na najväčšom sídlisku Podbreziny. „Projekt bol jedným z najnáročnejších, pretože sa v ňom zoskupuje až deväť podobných žiadostí, a tak sme z nich urobili kombináciu jedného, čo skutočne nebolo jednoduché,“ priblížil koordinátor participatívneho rozpočtu Matej Géci a dodal:*** „Je priam neopísateľné, že dokázala stovka prítomných ľudí dosiahnuť konsenzus a vybrať zo šiestich desiatok projektov tie, ktoré mesto zrealizuje. Najviac ma tento rok potešilo, že sa do projektu zapojili aj mladí študenti, ktorí si v areáli polytechnickej školy vytvoria bocianie hniezdo na stĺpe.“***

Skrášľovanie okolia i workoutové ihrisko

Najnižšia ľuďmi určená suma na projekt bola vo výške 500 eur a išla na skrášľovanie okolia, výsadbu drobnej zelene. V Andiciach a Beniciach napríklad pribudne nové detské ihrisko, pri areáli vodného slalomu vznikne workoutové ihrisko. Na Nábreží sa budú tešiť z nového basketbalového ihriska aj dopravného ihriska v materskej škole. Aj Palúdžanom, Okoličancom a Bodičanom urobia radosť detské ihriská, pre Iľanovo a Ploštín sa vo výške štyroch tisíc chystá projekt umeleckých drevených sôch s tematikou Liptova.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM