Tlačové správy

Ľudia vraj nechcú lavičky a stromy

Tento argument, podľa Rudolfa Padu, kandidáta na primátora mesta Liptovský Mikuláš, používali niektorí úradníci MsÚ Liptovský Mikuláš a časť poslancov v tomto volebnom období, na zastavenie projektov Občianskeho združenia TATRY, ktoré riešili skvalitňovanie verejných priestranstiev.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia vraj nechcú lavičky a stromy
Zdroj: Dnes24.sk

„Žijem na sídlisku Podbreziny od roku 1998. Celé roky som sa z okna bytového domu pozeral na vyprázdnené verejné priestranstvá s nulovou pridanou hodnotou, pasivitu spoluobčanov a neviditeľnosť práce mestských poslancov. Preto som inicioval projekt „Zelená oáza pri vode“, akýsi podbrezinský Central park, ktorý by jeho obyvateľom umožňoval príjemný relax, meditáciu a vzdelávanie sa. Celý zámer vychádzal z veľkého projektu „Regenerácia sídliska Podbreziny“, v ktorom boli veľmi rozumne a vyvážene riešené všetky atribúty obytnej zóny, vrátane parkovania.“

Projekt „Zelená oáza pri vode“ sa začal realizovať v septembri 2010 za aktívnej asistencie liptovskomiku­lášskych architektov – Pavla Bobáka a Stanislava Barényiho. Prvej realizačnej fázy projektu sa zúčastnili žiaci zo Základnej školy Janka Kráľa, študenti Gymnázia M. M. Hodžu a vtedajšej Strednej odbornej školy polytechnickej. Prvá menovaná škola zohrávala, v nasledujúcich rokoch, významnú úlohu pri rozširovaní „Zelenej oázy pri vode“ a jej údržbe, a to predovšetkým vďaka osvieteným názorom riaditeľa školy Júliusa Lichardusa a pedagógov školy.

Pado ďalej uviedol: „Zásadný zlom však nastal po ostatných komunálnych voľbách a a vypovedaní „Memoranda o spolupráci …“ s mestom zo strany OZ TATRY. Mali sme záujem o prebratie oázy do starostlivosti, ale mesto nám po značnom zdržiavaní podpísania takejto dohody oznámilo, že nie je dôvod na dohodu, nakoľko o zeleň v meste sa starajú Verejnoprospešné služby. Tie verejnoprospešné služby, ktoré nestíhajú ani pokosiť trávniky. Garantom takejto dohody bol pritom súčasný kandidát za primátora mesta – Jozef Repaský. Počas leta 2012 som na úkor svojej práce, ktorú som potom doháňal po nociach, vynosil zo Smrečianky cca 14 000 vedier vody, určených na polievanie stromov a krovín.“

Medzitým bola z oázy odstránená vysvätená socha „Zvestovanie“, ktorá sa do dnešných dní do predmetného verejného priestoru nevrátila. Podľa Padu, „s odretými ušami“ bola zrealizovaná tretia etapa projektu a udalosti nabrali jednoznačný spád.

Poslanec za m. č. Podbreziny Dušan Vinčur, zastupujúci poslanecký klub Podbrezín, uviedol v elektronickej pošte, že občania mesta už nechcú ďalšiu zeleň a lavičky, že vznikajú konflikty s majiteľmi psov, a že pri budúcich projektoch by bolo vhodné sústrediť sa do lokality „za vodou“. Pado dodáva: “O stanovisko sme elektronickou poštou žiadali aj poslanca Jaroslava Čefa, terajšieho kandidáta za primátora mesta, ktorý „chce spájať“, a výsledkom bolo mlčanie. Rovnakým spôsobom, nevydaním súhlasného stanoviska mesta, bolo zabránené realizovať aj projekty „Zelená oáza za vodou“ a „Parčík na rohu“, na ktoré malo OZ TATRY už prisľúbenú podporu 5 000 eur z nadačných zdrojov. Dovolím si uviesť, že OZ TATRY prinieslo na Poodbreziny, od roku 2010, investície vo výške viac než 15 000 eur, bolo vysadených 54 vzrastlých stromov, 20 záhonov (620 krovín), umiestnených 19 lavičiek, 4 informačné tabule a socha „Zvestovanie“. Dobrovoľníci tu odpracovali 1 200 hodín.“

OZ TATRY bolo partnerom aj v projekte „Park pátra Linčovského“, kde spolupracovalo s Rímskokatolíckou cirkvou – farnosťou Okoličné. Realizačné práce projektu pozostávali z demolácie esteticky nevhodného oplotenia priestoru, vybudovania prístupového chodníka a osadenia lavičiek, ako aj sadových úprav.

Významné projekty boli uskutočnené taktiež v exteriéroch Základnej školy Janka Kráľa. V rámci štyroch projektov, realizovaných od júna 2011 do októbra 2012, bolo vytvorené školské arborétum, záhradné jazierko, bylinná špirála, andezitové chodníky, živý plot, atď. Tým, že sa na všetkých aktivitách podieľali samotní žiaci školy, oveľa viac si vytvorené dielo vážia.

Na záver uviedol: „Je pozoruhodné, že mesto, ktoré robí neustále obštrukcie voči občianskym aktivitám, sa celé roky pozeralo na to, ako si mamičky s deťmi nemali kde sadnúť. Takáto samozrejmá vec, ako osadenie lavičiek musela napadnúť OZ TATRY, ktoré ich aj zaplatilo. Mesto Liptovský Mikuláš nemá žiadnu koncepciu rozvoja verejných priestranstiev a starostlivosti o zeleň. Raz pripravuje Generel zelene, potom program starostlivosti …, a medzitým sa zeleň manažuje motorovou pílou. Každému občanovi veľmi rád ukážem, ako vyzerajú tzv. náhradné výsadby za vyrúbané dreviny z hľadiska ich spoločenskej hodnoty, kvality a dlhodobej starostlivosti o výsadbu. S úsmevom na tvári som sledoval, ako sa v meste nájdu „štyri stromy“, hneď sa to nazve parkom, a ešte sa tento priestor pomenuje po významnej osobnosti. Je to neuveriteľné divadielko pre občana.“

Ďalšie informácie:

http://pado.blog.sme.sk/…ezinach.html

http://pado.blog.sme.sk/…ri-vode.html

http://pado.blog.sme.sk/…breziny.html

http://pado.blog.sme.sk/…I-etapa.html

http://pado.blog.sme.sk/…ri-vode.html

http://pado.blog.sme.sk/…am-oazy.html

http://pado.blog.sme.sk/…ribehom.html

http://pado.blog.sme.sk/…ranstva.html

http://pado.blog.sme.sk/…boretum.html

http://pado.blog.sme.sk/…a-Krala.html

V prípade otázok ma kontaktuje na elektronickej adrese: oztatry@slovanet.sk

autor: Rudolf Pado

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy. Jeho názory sa nemôžu spájať so stanoviskami a postavením siete portálov Global 24.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM