Tomáš Batiz Rôzne

Lyžovačka v Jasnej bude stáť tento rok za to

Zima je čo nevidieť tu, turisti a lyžiari sa na Chopku onedlho presunú do histórie, keď ešte kedysi bol Sever prepojený s Juhom. História sa opakuje, tentokrát to však bude v oveľa modernejšom a komfortnejšom vyhotovení.

Ilustračný obrázok k článku Lyžovačka v Jasnej bude stáť tento rok za to
Foto: Monika Földešiová

Sezóna v Jasnej sa oficiálne začína 1. decembra. Ešte pred tým, ako je každoročným zvykom, si lyžiari môžu vychutnať lyžovačku za 1 euro a následne sa vykúpať v liptovskomi­kulášskom aquaparku taktiež za symbolickú cenu 2 eurá.

Novinky v Jasnej

Stredisko sa počas leta naozaj „vyzbrojilo“, postavili sa dve kabínové lanovky a absolútnou novinkou na Slovensku je aj použitie lyžiarskeho výťahu. Okrem toho tu zaviedli systém zasnežovania až po samotný vrchol Chopka. Jasná Nízke Tatry ponúka nekonečné množstvo aktivít, zábavy a aktívneho oddychu na 45 km zjazdoviek. Středisko ponúka lyžovanie na všetkých typoch trás, od modrých – ľahkých zjazdoviek až po náročné – čierne zjazdovky. Milovníci adrenalínu a divokej jazdy si prídu na svoje v mnohých freeridových zónach a v snow parku.

Sever a Juh prepojený

To čím je Jasná jedinečná je možnosť lyžovať na severnej i južnej strane Chopku. Prepravná kapacita lanoviek a vlekov v celom stredisku je takmer 30 000 osôb za hodinu. Moderný zasnežovací systém až na vrchol Chopku poskytuje garanciu lyžovanie minimálne päť mesiacov v roku.

Najmodernejšia technológia v Jasnej

Novovybudovaná lanovka „Funitel“ patrí k najmodernejším technológiám na svete. Kabína je upevnená na dvoch lanách, čo okrem zvýšenej bezpečnosti, umožňuje prepravu aj v silnejšom vetre pri rýchlosti 120 km/hod. Na samotný vrchol Chopka z počiatočnej stanice Priehyba sa návštevník dostane za krátky čas 6,5 minúty. Prepravná kapacita je 2480 os./hod, čo zapríčinilo najmä zvýšenie rýchlosti. Oproti sedačkovým lanovkám je Funitel rýchlejší o 7 m/s.

Chopok sa môže pýšiť ďalším prvenstvom

Jedná sa o absolútnu novinku na Slovensku, pôjde v podstate o lyžiarsky výťah, ktorý zabezpečí presun lyžiarov, snowboardistov a v lete aj peších turistov z Bielej Púte na Priehybu do údolnej stanice Funitelu. Hlavnými faktormi na vybudovanie Twinlineru je zvýšenie kapacity prepravy na Priehybu, ale najmä napomáhať aj vo veternejších dňoch, keď klasické lanovky nebudú možné vykonávať svoju činnosť. Na trate dlhej takmer 350 metrov bude premávať jeden vozeň s kapacitou 50 osôb.

Novinka aj na Juhu

Aby všetko klapalo tak ako má, myslelo sa aj na južnú stranu, kde sa vybudovala kabína s prepravnou kapacitou 2800 osôb za hodinu. Pätnásť pasažierov vyvezie na samotný vrch za niečo vyše 5,5 minúty.

Zábava lyžovačkou nekončí

Music club Happy End cez deň funguje ako reštaurácia priamo na svahu, vo večerných hodinách sa však toto miesto mení na miesto plné zábavy s diskotékou. Kapacita podniku je až 1000 ľudí.

Ako sa dosať do Jasnej?

Počas sezóny príde do strediska Jasná Nízke Tatry množstvo áut. Miesto na zaparkovanie nájdete na parkoviskách Tatra mountain resorts, ktoré sú bezplatné. Okrem toho počas celej zimy premáva kyvadlová doprava, ktorá vás prepraví z parkoviska z Pavčinej Lehoty alebo Lúčok. Posledným variantom je autobusová doprava z autobusovej stanice v Liptovskom Mikuláši.

foto: tmr

Jasna_cennik 2012
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM