Barbara Dallosová Rôzne

Tento krásavec z Liptova rozhodne zaujal: 500-ročný jaseň môže získať prestížny titul!

O titul strom roka 2015 zabojuje v aktuálnom ročníku súťaže aj 500-ročný jaseň štíhly, ktorá rastie na brehu rieky Revúčanka v Ružomberskom okrese. Podporiť svojim hlasom ho môžete aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Tento krásavec z Liptova rozhodne zaujal: 500-ročný jaseň môže získať prestížny titul!
Zdroj: Dnes24.sk

Medzi tohoročnými finalistami súťaže Strom roka je aj 500-ročná drevina z okresu Ružomberok. Mohutný jaseň štíhly. ktorý rastie pri brehu rieky Revúčanka v obci Liptovské Revúce, sa môže pochváliť obvodom kmeňa 506 centimetrov a výškou 35 metrov.

Stromový deduško

Súťazný jaseň je údajne najhrubším stromom z trojice stromov vysadených v pradávnej minulosti na brehu rieky Revúčanka. V letokruhoch tohto jaseňového obra sú zapísané dejiny revúckeho údolia za celých 500 rokov. Spomedzi jaseňov štíhlych starého kontinentu patrí tento „stromový deduško“ určite k najstarším a najmohutnejším.

Stromom roka ho môže spraviť i vás hlas

Do hlasovania v súťaži Strom roka sa môže do 30. 9. 2015 zapojiť ktokoľvek a to cez SMS, na webe www.ekopolis.sk, emailom, na facebooku alebo vyplnením hlasovacieho lístka. Vysokánsky jaseň z nášho regiónu sa tak môže stať víťazom ankety a získať titul Strom roka.

Zabojuje 12 stromov

Cieľom ankety Strom roka, ktorej trinásty ročník vyhlásila Nadácia Ekopolis v marci 2015, je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. Záujemcovia mohli nominovať stromy, ku ktorým sa viaže nejaký príbeh z minulosti alebo osobný zážitok. Do uzávierky v máji 2015 bolo do súťaže nominovaných 63 nominácií stromov z celého Slovenska. Komisia z nich vybrala 12 stromov, ktoré postúpili do finále, kde im bude môcť verejnosť posielať svoje hlasy.

Víťazný strom dostane súčasne odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 200 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú finančnú sumu 200 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia. Podporte preto pozoruhodný strom z nášho regiónu, aj váš hlas môže pomôcť.

foto: Nadácia EKOPOLIS, Alena Hroncová

O titul Strom roka zabojuje aj tento krásavec z nášho regiónu
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM