Správy

Malá liptovská obec Malatíny chce na seba upozorniť: Svoje okolie zatraktívni náučným chodníkom

Samospráva liptovskej obce Malatíny skladajúcej sa z troch niekdajších častí dolaďuje prípravy projektu vyznačenia náučného chodníka, prostredníctvom ktorého sa chce najmä počas letnej sezóny ešte viac priblížiť a predstaviť početným turistickým návštevníkom stredného Liptova.

Ilustračný obrázok k článku Malá liptovská obec Malatíny chce na seba upozorniť: Svoje okolie zatraktívni náučným chodníkom
Zdroj: Dnes24.sk

„Malatíny sú bývalou zemianskou dedinou, v ktorej sa do dnešných dní zachovali viaceré zaujímavé pamätihodnosti. Máme tu niekoľko prastarých usadlostí, ale napríklad aj zvonicu ešte z roku 1670. Okolo nášho náučného chodníka bude tak čo pozerať,“ uviedol starosta Peter Pethő.

Celkové náklady odhadol na 3 000 eur. „Samozrejme, podstatnú časť finančných prostriedkov investuje obec, no chceme združiť i príspevky od tunajších ubytovateľov. Vychádzame s nimi veľmi dobre a práve z ubytovania plynú do našej obecnej kasy značné príjmy. Iba vlani to bolo približne 9 000 eur,“ spresnil.

Na štvorkilometrovom chodníku bude šesť informačných tabúľ. Súčasťou projektu je vydanie informačného bulletinu s popisom trasy v slovenčine i angličtine. „Plánujeme aj vybudovanie rozhľadne a dvoch oddychových zón, aby si turisti mali kde posedieť či ukryť sa v prípade nepriaznivého počasia,“ pokračoval Pethő.

„Tento náučný chodník nás spojí so susednou Partizánskou Ľupčou. Spoločne tak chceme spropagovať obe obce,“ dodal starosta obce Malatíny, ktorá má síce aktuálne iba 212 obyvateľov, ale takmer rovnaký počet lôžok je pripravený pre turistických návštevníkov v ubytovacích zariadeniach a súkromí.

Prečítajte si tiež:

Sprievodcovské služby a tematické víkendy: Jasná zažije historicky prvé Kultúrne leto

Foto: ilustračné, obec Malatíny

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM