Kultúra

Mamičky povedia, prečo je dobré nosenie detí: Zapojte sa do hromadného pochodu

Liptovské mamičky sa spojili, aby ukázali širokej verejnosti, aké potrebné a zároveň prospešné je nosenie detí. Špeciálne nosiče totiž utužujú vzťah medzi matkou a dieťaťom. Na tento fakt poukážu hromadným pochodom a výstavou.

Ilustračný obrázok k článku Mamičky povedia, prečo je dobré nosenie detí: Zapojte sa do hromadného pochodu
Zdroj: Dnes24.sk

Kaviareň na Wisnerovom námestí v Liptovskom Hrádku sa od 7. októbra stane miestom prehlbovania spojenia medzi matkou a jej dieťaťom. „Až do konca tohto roka tu budeme prezentovať sériu fotografií zobrazujúcich deti v tesnom spojení s matkou počas štyroch ročných období. Chceme tak poukázať na fakt, že nosenie detí nie je len sezónna záležitosť,“ uviedla autorka projektu Adriana Kráľová. Na výstave bude vystavených pätnásť obrazov matiek, ockov a detí z Liptova. Súčasťou budú aj štyri koláže matiek vyfotených so svojimi ratolesťami v období od jari do zimy.

Nosené deti menej plačú

S nosením úzko súvisí aj dojčenie. „Ak máme dieťatko stále pri sebe v šatke alebo nosiči, vieme mu zabezpečiť skutočné dojčenie na požiadanie, teda v intervaloch, ktoré sú preň prirodzené. Okrem toho nosené deti menej plačú, nemajú na to totiž dôvod, ich matky s nimi lepšie komunikujú a výraznejšie rozpoznajú ich potreby. Je dokázané, že nosenie zlepšuje psychomotorický vývin detí,“ vysvetľuje A. Kráľová.

Pochod mestom

Vernisáži výstavy bude predchádzať prechádzka účastníkov z Wisnerovho námestia cez mesto a späť so začiatkom o 16:00 hod. „Rodičia budú v sprievode nosiť svoje deti a ukážu tak okoloidúcim, aké je to prirodzené a krásne,“ zdôraznila autorka podujatia.

Výstava oslavuje Európsky týždeň dojčenia 1. –7. októbra a Medzinárodný týždeň nosenia detí od 5. do 11. októbra. Na tému nosenie bude počas vernisáže výstavy hovoriť i certifikovaná poradkyňa pri dojčení a nosení detí, ktorá si prizve k sebe na diskusiu mamičku dvojičiek a tiež svoje kolegyne odborníčky z občianskeho združenia Mamila. Mamičky budú mať možnosť diskutovať o dojčení a vyskúšať si nosenie detí či rôzne pomôcky.

Hlavnou myšlienkou výstavy je, aby spoločnosť vnímala dojčenie a nosenie ako normu. Cieľom organizátorov je materiál sprístupniť návštevníkom po celom Slovensku. V Liptovskom Hrádku potrvá výstava do konca roka 2014.

4 ročné obdobia
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM